Turcia refuză „participarea” NATO la războiul din Ucraina

31 Mai 2024
Turcia refuză „participarea” NATO la războiul din Ucraina

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat vineri că țara sa refuză „participarea” NATO la războiul din Ucraina, în urma unei întâlniri informale a miniștrilor de externe ai Alianței la Praga, la care a participat și secretarul de stat american Antony Blinken, scrie Le Monde

„Susținem în continuare ajutorul acordat Ucrainei și capacitatea Ucrainei de a oferi descurajare, dar nu dorim ca NATO să participe la acest război ”, a spus șeful diplomației turce.

Pentru Ankara, „sprijinirea Ucrainei pentru a-și garanta integritatea teritorială și pentru a-și elibera teritoriile este un lucru. Dar implicarea NATO în război este un alt lucru care risca să ducă la o extindere regională [a conflictului] și la crize mai mari”, a adăugat Fidan.

Turcia, cel mai estic stat membru al Alianței Atlantice și vecină, pe malul sudic al Mării Negre, celor două țări aflate în război din februarie 2022, a reușit să mențină legăturile cu Rusia și Ucraina încă de la începutul conflictului.

Această poziție este exprimată deoarece mai multe țări NATO, inclusiv Statele Unite, intenționează să răspundă la intensificarea loviturilor rusești pe teritoriul ucrainean, în special împotriva obiectivelor civile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră