Turcia a prelungit starea de urgenţă. Erdogan le spune europenilor să stea la locul lor

18 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Turcia a prelungit starea de urgenţă. Erdogan le spune europenilor să stea la locul lor

Consiliul turc de Securitate Națională, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, s-a pronunțat luni pentru o nouă prelungire cu trei luni a stării de urgență în vigoare după puciul eșuat din iulie, a informat canalul de televiziune NTC, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Decizia a fost luată cu două zile înainte ca măsura să expire, la o zi după victoria "da" la referendumul privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Starea de urgență a mai fost prelungită de două ori, în octombrie și ianuarie, după ce a fost promulgată pe 20 iulie, la cinci zile după tentativa de puci.

Consecinţele stării de urgenţă

Peste 47.000 de persoane au fost arestate în bază stării de urgență, iar zeci de mii de angajați din sectorul bugetar și-au pierdut locul de muncă, fapt ce a provocat critici aspre din partea Occidentului. Sute de jurnalişti turci sunt şi ei în închisori în urma aceloraşi măsuri luate după tentativa de puci.

Duminică, referendumul privind extinderea prerogativelor prezidențiale a fost aprobat de circa 51% din voturi, potrivit rezultatelor neoficiale. Rezultatele oficiale vor fi cunoscute după circa 10 zile.

Opoziţia contestă rezultatele referendumului

Opziţia însă nu este de acord cu rezultatul referendumului. Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune a opoziției laice din Turcia, va cere oficial marți după-amiaza anularea referendumului privind întărirea prerogativelor președintelui.

Luni, Partidul Republican al Poporului a cerut anularea referendumului în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan își va extinde prerogativele, anunțând că intenționează să se adreseze inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Vicepreședintele CHP a susținut că partidul său a primit din multe regiuni ale Turciei sesizări despre cazuri în care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numărate în secret. El a calificat de asemenea drept ilegală decizia Înaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie.

Decizia de ultim moment a Comisiei electorale turce de a permite folosirea de buletine de vot neștampilate în referendumul de duminică a fost în mod clar nelegală, a împiedicat înregistrarea corectă a voturilor și este posibil să fi influențat rezultatele referendumului, a anunțat Uniunea asociațiilor de barouri din Turcia, într-un comunicat citat marți de Reuters, scrie agerpres.ro.

Acuzaţii grave de la un observator austriac

Alev Korun, membru austriac al misiunii de observare a Consiliului Europei, a declarat marţi că este posibil ca rezultatul referendumului de duminică din Turcia să fi fost influențat de nereguli.

Potrivit acestuia, există suspiciunea că până la 2,5 milioane de voturi să fi fost manipulate.

Deși legea permite doar folosirea de buletine oficiale, autoritatea electorală supremă a decis, împotriva legii, să fie admise și buletine fără ștampila oficială, a explicat Korun pe postul de radio ORF.

Replica lui Erdogan

Președintele turc le-a cerut luni reprezentanților OSCE și ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constituțional de duminică din Turcia, "să stea la locul lor", după ce au publicat un raport preliminar critic.

"Ei pregătesc un raport pe placul lor", a lansat Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs la palatul prezidențial din Ankara, recomandându-le "să stea la locul lor". "...Nu vom ține cont de niciun raport pe care îl veți pregăti", a adăugat el, în condițiile în care OSCE și Consiliul Europei au estimat că referendumul a fost desfășurat în condiții inechitabile.

Erdogan a adoptat, de asemenea, un ton ferm față de Uniunea Europeană, invocând organizarea unui referendum pentru a decide continuarea sau nu a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

De altfel, din interiorul UE, voci importante de lideri politici s-au ridicat deja pentru a cere întreruperea negocierilor cu Turcia, din cauza situaţiei create de acest referendum şi de atitudinea Ankarei faţă de Europa.

"Ei ne fac să așteptăm la ușa Uniunii Europene de 54 ani, nu-i așa ? Vom putea merge în fața poporului nostru și vom asculta decizia sa", a  mai declarat Recep Tayyip Erdogan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră