Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în cazul arhivelor Casei Albe

09 Iun 2023
Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în cazul arhivelor Casei Albe

Fostul președinte american a păstrat și secrete nucleare după ce a părăsit Biroul Oval, potrivit rechizitoriului, scrie Le Figaro.

Donald Trump se confruntă cu 37 de acuzații, inclusiv „reținerea de informații de securitate națională” și „obstrucționarea justiției” în cazul înregistrărilor Casei Albe, potrivit rechizitoriului făcut public vineri.

Fostul președinte republican, care luase cutii cu dosare la plecarea de la Washington, este acuzat și de mărturie mincinoasă și că a convenit cu asistentul său Walt Nauta să ascundă documente solicitate de poliția federală. Walt Nauta este și el acuzat, potrivit lui Donald Trump care a reacționat pe rețeaua să Truth Social.

Secretele nucleare

În plus, a păstrat secrete nucleare după ce a părăsit Biroul Oval, conform rechizitoriului. „ Documentele clasificate pe care Trump le-a păstrat în cutii includeau informații despre capacitățile de apărare ale Statelor Unite și ale țărilor străine ” și „despre programele nucleare” americane, potrivit acestui document. Potențiala lor „diseminare ar fi pus în pericol securitatea națională a Statelor Unite”, adaugă procurorii. La rândul său, actualul președinte, Joe Biden, a spus că nu a avut niciun contact cu Departamentul de Justiție în cazul arhivelor și al lui Trump.

Donald Trump a preluat inițiativa anunțând joi seară că a fost acuzat de justiția federală, o premieră istorică pentru un fost președinte. „Administrația coruptă Biden i-a informat pe avocații mei că am fost acuzat, probabil în cazul fals al cutiilor”, a scris el Truth Social referitor la cutiile de documente luate cu el la plecarea din Washington.

Mii de documente

În ianuarie 2021, când a părăsit Casa Albă pentru a se stabili în reședința sa luxoasă din Mar-a-Lago, Donald Trump a luat cutii întregi de dosare. O lege din 1978 îl obligă însă pe președinte să transmită arhivelor naționale toate e-mailurile, scrisorile și alte documente de lucru.

Un an mai târziu, după mai multe anunțuri, a fost de acord să returneze 15 cutii cu peste 200 de documente clasificate. Într-o scrisoare, avocații săi au asigurat atunci că nu sunt alții. Poliția federală a estimat însă că nu a returnat totul și a păstrat încă multe în clubul său din Palm Beach. Agenții FBI s-au deplasat acolo pe 8 august și au confiscat alte treizeci de cutii, care conțineau 11.000 de documente, dintre care unele erau foarte sensibile cu privire la Iran sau China.

Alte stiri din Externe

Ultima oră