Tinerii ruși pro-Putin: „Patria mea este mai importantă decât viața mea”

10 Apr 2022
Tinerii ruși pro-Putin: „Patria mea este mai importantă decât viața mea” Galerie foto (5)

Nu erau născuți sau erau foarte tineri când a căzut URSS în 1991. Au crescut cu magazinele occidentale și rețelele de socializare. Dar sprijinul lor pentru președintele rus Vladimir Putin este de neclintit. Problema Donbass, difuzată pe scară largă în mass-media oficială, le-a falsificat patriotismul. Ziarul Le Parisien a realizat un reportaj printre tinerii ruși pro-Putin.

Din difuzoare se aude o melodie a lui Eminem. Cuvintele dure ale rapperului american punctează exercițiile de forța ale câtorva bărbați care au venit să se antreneze în miez de noapte în această sală de sport din suburbiile Moscovei. În mijlocul acestei mase de testosteron, Maryana Naumova, 22 de ani, ridică fără să se strâmbe o greutate de 15 kg. Fața ei de păpușă este cunoscută aici. Tânăra vine o dată la două zile. Este cunoscută și în afara sălii de sport. Cu câteva zile mai devreme, halterofila a postat pe contul ei de Instagram, urmărit de 48.000 de persoane, un videoclip de șapte minute vizionat de 200.000 de ori.

În fața camerei, Maryana, păr lung, buze bine conturate, vorbește direct cu „idolul ei”, Arnold Schwarzenegger. Poartă o jachetă pe care „Terminator” i-a dedicat-o acum câțiva ani. „Sunt sigură că îți amintești de mine”, îi spune ea în rusă, subtitrat în engleză. La vârsta de 15 ani, a participat la „Arnold Classics”, o competiție renumită în lumea culturismului. A făcut senzație acolo ridicând 150 kg. Un record. Schwarzy o felicitase.

„Război la 70 km de granița noastră...”

Șapte ani mai târziu, pe 18 martie, tânăra descoperă imaginile actorului denunțând minciunile Kremlinului asupra războiului din Ucraina. Uimită, decide să-i răspundă: „Arnold, uneori este foarte greu să înțelegi ce se întâmplă când ești la sute și sute de kilometri distanță." La fel ca 83% dintre ruși (conform unui sondaj publicat la sfârșitul lunii martie de institutul independent rus Levada), Maryana susține cruciada din Ucraina a lui Vladimir Putin, singurul președinte pe care l-a cunoscut vreodată. Cuvintele ei sunt la fel ca și mușchii ei.

Maryana a crescut într-o familie patriotică. În adolescență, când a izbucnit războiul din Donbass în 2014, a vizionat accidental un reportaj la televizor. Conflictul dintre pro-ruși și ucrainenii atașați de independența lor a fost apoi acoperit pe larg în presa oficială. „Nu puteam concepe ce vedeam. Război la 70 de kilometri de granița noastră…” Impreună cu tatăl ei care e și managerul ei, Alexander, a mers acolo, la 1.200 de kilometri de Moscova. Cincisprezece ore cu trenul. Prima dată în 2015. Și de peste douăzeci de ori în anii următori. „Am vrut să văd cu ochii mei ce se întâmplă acolo. Am întâlnit o sută de copii acolo. Armata ucraineană putea trage în noi oricând."

Pentru ea, Donbasul este Rusia. „Granița nu exista. Erau aceiași oameni, aceiași oameni." spune Maryana stând pe un fotoliu încă cu Eminem în fundal. Această „operațiune specială” – folosește termenul impus de autorități, și nu cel de război care expune la o pedeapsă de cincisprezece ani de închisoare – este „indispensabilă”. Face o pauză, își dă ochii peste cap și își pune unghiile vopsite pe masă: „Încerc să găsesc o formulare suficient de clară pentru cineva ca tine, care nu este informat...” Apoi adaugă: „Guvernul ucrainean ar fi putut opri totul acum opt ani. Țara noastră nu are altă ieșire. »

Chiar dacă înseamnă să-ți pierzi „confortul” din cauza sancțiunilor occidentale? Ea dă din cap fără ezitare. Maryana își arată iPhone-ul, mimează modul ei de a plăti cu Apple Pay, recunoaște că îi place cafeaua cu lapte de migdale. „Am crescut cu tot acest confort. Dar sunt gata să sacrific totul dacă este necesar." Se simte liberă să spună totul în țara ei? " igur!"

La două zile după interviu, Maryana s-a întors în Donbas. Pe contul ei de Instagram, o vedem într-o mașină, cu litera Z în bandă adezivă lipită pe geam, acest semn care a devenit simbolul susținătorilor războiului din Ucraina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Maryana Naumova (@maryana_n)

„Îmi voi face datoria dacă este necesar. Patria mea este mai importantă decât viața mea

Aceeași literă se află pe portbagajul Toyota Land Cruiser-ului lui Yevgeny Brovkine, parcat în fața Paliot, clubul patriotic de arte marțiale pe care îl conduce, la 200 de kilometri sud de Moscova.

Aici, în Kaluga, un oraș industrial de 300.000 de locuitori, acest rus cu cap rotund, cu ochi albaștri pătrunzători, antrenează peste o sută de tineri. În acea seară, antrenamentul este greu. Un sportiv, cu guler de transpirație pe tricou, lovește o anvelopă cu un ciocan. Un altul ridică două frânghii grele la zece metri.

„Aici nu sunt angajați, ci doar voluntari”, explică patronul. În Kaluga, lecțiile de sport sunt oferite tinerilor de către municipalitate. În ultimele zile, Evgheni și-a cumpărat tricouri negre inscripționate cu un Z alb. Le-a distribuit câteva elevilor săi. „Nu le-am dat tuturor pentru că sunt scumpe." Vrea să ne dea unul. „Ia-l, este Z ca Zorro. Vom avea o modalitate de a te șantaja așa”, râde el, conștient de ironia momentului.


Pentru Maxim, 16 ani, războiul din Ucraina este „oribil” pentru că „tinerii mor”. Dar, după cum spune toată lumea, este „necesar”. Foto Alexander Zemlianichenko Jr.

Evgheni ne asigură: în Paliot, vorbim doar de „sport”. „Fără propagandă. Nu." După treizeci de secunde intense de lovire într-un sac de box, Vadim, în vârstă de 16 ani, se dă deoparte pentru a discuta. Adolescentul fragil cu ochelari vine de trei ani în club. „Sunt aici pentru că aș vrea să învăț cum să mă apăr. Am câștigat deja multă încredere ”, spune băiatul. Mai târziu, Vadim ar dori să „lucreze în domeniul juridic”. El spune că are încredere că va găsi un loc de muncă în această Rusie, unde rata șomajului în rândul tinerilor de 15-24 de ani este de aproximativ 17%.

Pe tricoul lui e imprimat un portret al monstrului sacru al literaturii ruse, Dostoievski. „Îmi place acest scriitor. Citesc mult și nu mă uit niciodată la televizor." Cu toate acestea, Vadim știe „foarte bine” ce se întâmplă astăzi. El susține acțiunea lui Putin. Peste doi ani, va fi suficient de mare pentru a lupta sub drapel. „Patria mea este mai importantă decât viața mea. Îmi voi face datoria dacă va trebui." Ofensiva țării sale împotriva Kievului este, în opinia sa, o modalitate de a „termina ceea ce au început bunicii mei, de a lupta împotriva nazismului”.

Maxim, 16 ani, tricou gri udat de sudoare, împărtășește aceeași părere. Născut după destrămarea URSS, el are vise de grandoare și ar fi gata să-și sacrifice bascheții Adidas. „Sunt fabricati în China, nu? Îi voi găsi acolo”, spune el provocator. Apoi tânărul lasă capul în jos, arătând trist. Războiul din Ucraina este „oribil” pentru că „tinerii mor”. Dar, după cum spune toată lumea, este „necesar”.

„Suntem doar un singur popor”

La vreo 200 de kilometri, în inima Moscovei, un alt tânăr strânge rândurile în spatele stăpânului Kremlinului. Tânărul poartă cravată roșie și își propune să formeze viitoarea elită a țării. Cei aproximativ 7.000 de studenți ai MGIMO, Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova învață să devină "cineva". Cineva ca „Putin sau Lavrov (ministrul Afacerilor Externe)”, spun acești viitori diplomați sau înalți funcționari. Acest bloc de beton cu arhitectură sovietică, în fața căruia se aliniază Porsche-urile, depinde de Ministerul Afacerilor Externe. În ultimele săptămâni, președintele său, Anatoly Torkunov, a apărut la Rossiya 1, un canal de stat, în emisiunea lui Vladimir Solovyov, un jurnalist pro-Putin vizat de sancțiunile occidentale.


„E emoționant, sunt băieți de vârsta noastră care s-au dus la luptă, spune Daniil (dreapta), 20 de ani. Dar ei știu ce fac”. Alaturi de el, Andrei. LP/Alexander Zemlianichenko Jr.

„A dat poziția universității asupra evenimentelor”, explică Andrei. La 21 de ani, tânărul în costum și cravată are deja toate trăsăturile unui purtător de cuvânt oficial. Vorbește calm, stă drept. Andreï a văzut videoclipul care a fost filmat în ultimele săptămâni. „Ca toată lumea de aici." Vedem o sală de studenți ai MGIMO, îmbrăcați la patru ace, adresându-se direct lui Volodimir Zelensky, președintele ucrainean. Clipul a fost postat la sfârșitul lunii martie și a inundat rețelele imediat ce a fost publicat.

„Ne adresăm dvs ca persoană responsabilă pentru viața a zeci de milioane de ucraineni de care suntem legați de o sută de ani de istorie”, proclamă un student în imagini. În spatele lui, zeci de fețe, ale altor studenți, se uită la camera de filmat. „Suntem doar un singur popor" Operația de comunicare funcționează. Lui Andrei i-a plăcut. „Au spus ceea ce credeam noi toți." 

Potrivit acestuia, inițiativa vine chiar de la studenți și a fost validată de administrația universității. Tânărul își strânge cravata.

Alături de el, Daniil, 20 de ani, îi soarbe cuvintele. Studiază finanțe și economie. „Este emoționant, sunt băieți de vârsta noastră care au mers la luptă", spune Daniil. Dar ei știu ce fac. Pe treptele MGIMO, întrebările provoacă alți studenți. Un bărbat cu părul alb coboară treptele și se apropie de grupul chestionat: „Dacă nu vrei să răspunzi, nu trebuie." Câteva minute mai târziu, vine un altul afișând o față închisă: „Studenții se plâng. Acesta va fi ultimul interviu". Doar la MGIMO.

„Important este să ajungem, într-o zi, la proiectul Rusiei Mari, Novorusiei”
În pub-ul irlandez O'Connell's, din centrul Moscovei, Alexei Iovchev acceptă să vorbească. Cu condiția să înregistrați conversația cu telefonul dvs. Nu a studiat la prestigioasa universitate. El are școala vieții. Alexei este un chitarist profesionist. În 2012, a însoțit chiar și grupul Queen în timpul unui concert în capitală. De atunci a format o trupă rock patriotică. Povestea a început la începutul războiului din Donbass, în 2014. „Înainte, eram mai mult în rock romantic. „Drama”, „tragedia” Donbass-ului i-a marcat pe cei patru membri ai grupului.

În melodiile grupului lui Alexei, devenite celebre în Donbass, grupul se pune în pielea cetățenilor pro-ruși ai regiunii, „atacați de ucraineni”. LP/Alexander Zemlianichenko Jr.

„Ni s-a părut absurd să cântăm marile valori și să nu răspundem la evenimente. Alexei așează cele trei albume ale trupei sale pe masa de lemn, lângă paharul lui de Armagnac. „Război pentru pace”, scrie pe una dintre coperți. În cântecele lor devenite celebre, spune el, în Donbass, grupul se pune în pielea cetățenilor pro-ruși ai regiunii, „atacați de ucraineni”.

„Am fost acolo de vreo 30 de ori. Acolo am dat chiar și concerte. Chitaristul regretă că muzicienii săi preferați, precum Andreï Makarevitch, tac. „Eu, nu îmi mai pot imagina să fac muzică fără să vorbesc despre toate astea. Arma noastră este chitara și cântecele. Cu acest interviu cu „presa străină”, Alexei, a cărui jachetă este acoperită cu decorațiuni Donbass, vede „ocazia de a spune adevărul”. Definiția lui a patriotismului? „Adevăr, dreptate și antifascism. »

Își scoate telefonul. A scris zeci de argumente pentru a confirma „necesitatea” războiului în Ucraina: „lupta împotriva regimului nazist”, faptul că „Zelensky se pregătea să pună bazele NATO”... „Putin l-a devansat."

Acum câteva zile, trupa sa și-a postat noua piesă pe Facebook. „Am fost cenzurați. " Motivul ? „Ni s-a spus că facem propagandă." Râde. „Ne așteptam. E o nebunie, de parcă noi am fi cei care facem propaganda."

La bar, o blondă se ridică și se apropie de Alexei. Vocea puternică a muzicianului s-a făcut remarcată. A auzit totul și îl felicită. Alexei îi oferă albumele sale. „Important este să ajungem, într-o zi, la proiectul Rusiei Mari, al Novorusiei”, adaugă artistul, nostalgic după Uniunea Sovietică.

La câteva zile după interviu, presa occidentală vorbește doar despre masacrul de la Bucha și despre abuzurile comise de armata rusă. Alexei ne dă părerea lui printr-un sms. Sune ca sunt „fake news” și oferă argumentul care circulă pe canalele de televiziune de stat. Cadavrele? „Ucrainenii pro-ruși. "Sangele ? „Este proaspăt, nu coagulat. „Argumentele sunt numeroase, dar nu interesează pe nimeni din Occident...”

Alte stiri din Externe

Ultima oră