Teroriștii Hamas au primit milioane în criptomonede înainte de atacul Israelului

12 Oct 2023
Teroriștii Hamas au primit milioane în criptomonede înainte de atacul Israelului

Monedele electronice au fost folosite de grupurile teroriste pentru a se sustrage sancțiunilor financiare, scrie The Telegraph

Hamas și aliații săi au primit criptomonede în valoare de sute de milioane de lire sterline în lunile dinaintea atacurilor grupării teroriste asupra Israelului.

Peste 134 de milioane de dolari au fost transferate în conturi de criptomonede controlate de Hamas și de grupul aliat Jihad Islamic Palestinian (PIJ) în prima jumătate a anului 2023, potrivit analiștilor.

Hamas a lansat sâmbătă un atac terorist la scară largă asupra Israelului, care a provocat moartea a peste o mie de oameni. Au fost ridicate întrebări cu privire la modul în care grupul a reușit să organizeze și să finanțeze atacul complex.

Analiza înregistrărilor blockchain arată că aproximativ 93 de milioane de dolari (75 de milioane de lire sterline) de criptomonedă au fost transferate numai către PIJ între august 2021 și iunie anul acesta, potrivit companiei de analiză a criptomonedei Elliptic.

Hamas a strâns aproximativ 41 de milioane de dolari în criptotoken-uri în ultimele 18 luni, potrivit cifrelor companiei de urmărire criptografică BitOK din Tel Aviv, raportate pentru prima dată de Wall Street Journal.

Criptomoneda a fost folosită de Hamas și alte organizații teroriste pentru a se sustrage de la sancțiunile financiare globale.

David Carlisle, vicepreședinte la Elliptic, a declarat: „Hamas a fost printre cele mai prolifice, strângând milioane de dolari în cripto, alături de alte grupuri militante palestiniene”.

În aprilie, Hamas a anunțat că suspendă donațiile de criptomonede, invocând probleme cu „siguranța donatorilor”.

Un număr de companii private și, din ce în ce mai mult, agenții de aplicare a legii au devenit adepți în urmărirea plăților criptomonede prin „blockchain-urile”, registrele digitale publice care înregistrează fiecare tranzacție pentru token-uri precum Bitcoin.

Poliția israeliană a declarat marți că a înghețat conturi de criptomonede identificate ca aparținând Hamas.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Poliția Israelului, Ministerul Apărării și alți parteneri vor continua lupta împotriva finanțării terorismului și vor viza activele financiare strategice ale organizațiilor teroriste”.

Poliția israeliană a spus că a lucrat și cu omologii lor britanici pentru a îngheța un cont bancar britanic la Barclays, despre care a spus că a fost folosit de Hamas pentru a solicita donații.

Alte stiri din Externe

Ultima oră