Țărilor UE li se recomandă să administreze trei doze de vaccin Covid copiilor sub 5 ani, spun autoritățile medicale UE

08 Iun 2023
Țărilor UE li se recomandă să administreze trei doze de vaccin Covid copiilor sub 5 ani, spun autoritățile medicale UE

Centrul European pentru Prevenire și Boli Control (ECDC ) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au recomandat țărilor UE să administreze copiilor sub 5 ani trei doze de vaccin Covid adaptate noii variante Omicron XBB. Femeile însărcinate și profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie, de asemenea, principalele ținte ale campaniei de vaccinare, scrie agenția de sănătate europeană într-o declarație

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au emis o declarație comună privind vaccinurile adaptate împotriva COVID-19 și considerentele privind utilizarea acestora în viitoarele campanii de vaccinare din toamna anului 2023. 

În conformitate cu rezultatele recentelor întâlniri ale autorităților internaționale de reglementare și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Grupul operativ de urgență al EMA recomandă actualizarea vaccinurilor pentru a viza tulpinile XBB (un subgrup de Omicron), care au devenit dominante în Europa și în alte părți ale lumii, se spune în declarație.

Deținătorii de autorizații de introducere pe piață din UE ar trebui să discute despre revizuirea informațiilor despre produs pentru vaccinuri cu comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA, pentru a reflecta abordarea simplificată propusă, după cum urmează:

  • Pentru persoanele cu vârsta peste 5 ani, când vaccinarea este recomandată conform ghidurilor naționale, este indicată o singură doză de vaccin nou adaptat.
  • Pentru copiii sub 5 ani, fără antecedente de vaccinare sau infecție anterioară cu SARS-CoV-2, este indicată o serie primară compusă din 2 sau 3 doze în funcție de vaccinul specific nou adaptat care urmează să fie administrat. Se așteaptă ca utilizarea la copii și adolescenți să respecte recomandările naționale.

Vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății ar trebui, de asemenea, luată în considerare din cauza expunerii probabil crescute la noile valuri de SARS-CoV-2 și a rolului lor cheie în funcționarea sistemelor de sănătate.

Vaccinarea la timp înainte de o potențială creștere a cazurilor de COVID-19 în toamna și iarna 2023 este esențială pentru protejarea oamenilor de COVID-19 sever și a sistemelor de sănătate de a fi copleșite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră