Tancurile din Occident nu funcționează în Ucraina, deoarece nu au fost concepute pentru un conflict de această intensitate, spune un analist ucrainean

30 Sep 2023
Tancurile din Occident nu funcționează în Ucraina, deoarece nu au fost concepute pentru un conflict de această intensitate, spune un analist ucrainean

Tancurile de fabricație occidentală eșuează în Ucraina, deoarece nu a fost concepută pentru a susține un conflict de această intensitate, a declarat un analist militar pentru The Wall Street Journal, citat de BusinessInsider

Taras Chmut, un analist militar care este șeful Fundației Come Back Alive, care a strâns bani pentru achiziționarea și furnizarea de arme și echipamente Ucrainei, a spus că „multe tancuri occidentale nu funcționează aici pentru că au fost create nu pentru un război total, dar pentru conflicte de intensitate scăzută sau medie”.

„Dacă îl arunci într-o ofensivă în masă, pur și simplu nu funcționează”, a spus el.

Chmut a continuat spunând că aliații occidentali ai Ucrainei ar trebui în schimb să-și îndrepte atenția către furnizarea de sisteme mai simple și mai ieftine, dar în cantități mai mari, lucru pe care Ucraina l-a solicitat în mod repetat.

În ciuda comentariilor lui Chmut, unele sisteme occidentale avansate pe care le-a primit Ucraina au fost concepute având în vedere cea mai mare intensitate a lupte. Vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley fabricate în SUA și tancurile de luptă principale Abrams au fost construite special pentru a contracara forțele terestre sovietice.

Dar, ca și alte sisteme blindate, ele sunt sensibile la artilerie și la mine în timp ce Ucraina luptă împotriva rețelelor defensive rusești.

Mai puțin de 5% din tancurile distruse de la începutul războiului au fost scoase de alte tancuri, au spus oficialii ucraineni în raportul Journal, restul căzând în mine, artilerie, rachete antitanc și drone. Aceasta înseamnă că sofisticarea relativă a unui tanc nu mai este la fel de importantă, se spune în raport.

Generalul-maior Christian Freuding, directorul personalului de planificare și comandă al Germaniei, a declarat că strategii militari occidentali nu au acceptat încă faptul că cantitatea depășește calitatea.

"Aveți nevoie de multe; aveți nevoie de numere de forță. În Occident, ne-am redus armata; ne-am redus stocurile. Dar cantitatea contează; masa contează", a spus el pentru WallStreetJournal.

Chiar și așa, Ucraina continuă să ceară de la aliații săi tancuri și echipamente militare mai sofisticate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat în mod repetat aliații occidentali pentru întârzierile livrărilor de arme, afirmând la începutul acestei luni că transporturile mai lente de arme au afectat șansele de succes ale Ucrainei în contraofensiva în curs.

Un raport din iulie întocmit de Institutul Kiel pentru Economia Mondială a spus că aliații Ucrainei au livrat doar aproximativ jumătate din armele grele care fuseseră promise.

„Decalajul dintre ajutorul militar promis și oferit este mare”, a declarat Christoph Trebesch, șeful echipei care a creat trackerul .

Între timp, ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că țara sa acordă prioritate producției interne de muniție. „Orice lucru care poate fi produs local trebuie să fie produs local”, a spus el.

Sergej Sumlenny, fondatorul think tank-ului german European Resilience Initiative Center, a declarat anterior că Ucraina își intensifică producția internă, în parte din cauza îngrijorării că livrările occidentale nu vor ține pasul cu nevoile sale militare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră