Tactica din spatele ofensivei terestre a Israelului

30 Oct 2023
Tactica din spatele ofensivei terestre a Israelului

Sfera inițială limitată a incursiunii din Gaza ajută Armata Israelului (IDF) să folosească avantajul puterii de foc împotriva Hamas, reducând în același timp riscul, scrie Financial Times.

Israelul a răspuns la atacul devastator al Hamas din 7 octombrie cu cea mai mare mobilizare din istoria națiunii. Dar când tancurile și trupele sale au intrat în sfârșit în Gaza în acest weekend, nu a fost o invazie la scară largă la care se așteptase.

Actualii și foștii oficiali au spus că amploarea aparent limitată a incursiunii inițiale a Israelului – pe care Benjamin Netanyahu, premierul, a numit-o „a doua etapă” a războiului Israelului cu Hamas – reflectă o combinație complexă de factori. Dar mai presus de toate, Israelul a vrut să-și folosească la maxim avantajul puterii de foc față de Hamas și să-și reducă propriile pierderi, încercând în același timp să evite să atragă alți adversari în război, au adăugat ei.

La nivel tactic, amprenta mai mică decât se aștepta a însemnat că trupele terestre ar putea fi furnizate mai ușor cu sprijin aerian apropiat - acoperire crucială pentru intrarea în părți din nordul Gazei, unde Hamas a petrecut ani de zile pregătind apărarea, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile de luptă ale Israelului. .

„Nu riscăm”, a spus Amir Avivi, fost comandant adjunct al Diviziei Gaza a armatei Israelului. „Când soldații noștri manevrează, facem asta cu artilerie masivă, cu 50 de avioane deasupra capului care distrug orice se mișcă.”

Oficialii spun că luptele din Gaza vor fi intense: Hamas s-a antrenat pentru luptă urbană și a construit o rețea uriașă de tuneluri, supranumită „Metroul Gaza”, care ajută la mutarea luptătorilor și a armelor nedetectate. Grupul militant are, de asemenea, un arsenal de arme antitanc și dispozitive explozive improvizate.

Într-un gust al bătăliilor viitoare, armata israeliană s-a luptat duminică cu militanții Hamas care au ieșit dintr-un tunel din apropierea punctului de trecere a frontierei Erez.

„Singurul lucru mai rău decât lupta în teren urban este lupta în dărâmăturile terenului urban. Există atât de multe locuri în care se pot ascunde și pot duce ambuscade”, a spus Eyal Hulata, care a fost șeful Consiliului de Securitate Națională al Israelului până la începutul acestui an.

„Când armata israeliană devine statică, este mai vulnerabilă. De aceea îi vedem într-o mișcare lentă, dar constantă, [fiind] foarte atenti în a asigura locurile în care se află deja.”

Rețeaua extinsă de tuneluri a Hamas a reprezentat adesea o problemă pentru IDF și este probabil să împiedice orice ofensivă terestră. Pe lângă stocarea, centrul de comandă și utilizarea transportului, tunelurile în Israel au fost folosite pentru a organiza atacuri în 2004, 2006 și iulie-august. 2014. Construirea fiecărui tunel poate costa până la 3 milioane de dolari. Până acum, Ministerul de Externe al Israelului susține că au fost construite 1.370 de tuneluri din 2007

Forțele de Apărare Israelului au fost discrete cu privire la desfășurarea precisă pentru una dintre cele mai importante operațiuni ale sale din ultimele decenii. Dar oficialii spun că acumularea mai treptată a forțelor urmărește să reducă probabilitatea ca Hezbollah, puternicul grup militant libanez susținut de Iran, care a purtat un război de o lună cu Israelul în 2006, să se alăture conflictului.

Angajarea de mai puține trupe în Gaza ar însemna, de asemenea, că forța militară ar putea fi desfășurată mai ușor în nord, dacă Hezbollah – ai cărui militanți au fost implicați în escaladarea luptelor transfrontaliere cu forțele israeliene – ar intra în război, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile de luptă ale Israelului.

„Cred că mesajul pentru israelieni [cu privire la ofensiva terestră] este foarte deliberat”, a spus un diplomat occidental. „Au fost îngrijorați că Hezbollah și Iranul ar putea vedea invazia la sol ca un declanșator al unui fel de escaladare, de aceea nu au numit-o o invazie la sol”.

Incursiunea inițială limitată a fost, de asemenea, o reflectare a angajamentului lui Netanyahu de a distruge Hamas și de a-l elimina din Fâșia Gaza, fiind prea mare pentru a fi finalizat rapid, a declarat Yaakov Amidror, de la Institutul Evreiesc pentru Securitate Națională din America și fost consilier pentru securitate națională.

„Obiectivul nu este unul tactic pe care îl vom atinge mâine”, a spus el, adăugând că se așteaptă ca operațiunea să dureze între șase luni și un an. „Ceea ce vezi este prudență la nivel tactic – de ce ar trebui să pierdem mai mulți soldați decât este necesar? — și înțelegerea faptului că obiectivul este atât de mare încât oricum nu poate fi atins în săptămâna viitoare.”

Alți observatori cred că amploarea incursiunii inițiale este un semn că Israelul urmărește ceva mai puțin ambițios decât răsturnarea Hamas.

„Se pare că obiectivele lor sunt departe de a elimina complet Hamas din Gaza. Se pare, în schimb, că doresc să degradeze atât infrastructura militară, cât și să ucidă conducerea”, a spus diplomatul occidental. „Dar răspunsul sincer este că încă nu au precizat cu adevărat care este obiectivul final, poate pentru că nu l-au rezolvat cu adevărat.”

Oficialii israelieni insistă că nu vor fi influențați de presiunea internațională pentru a-și controla forțele armate înainte de a învinge decisiv Hamas, ai cărui militanți au ucis peste 1.400 de oameni pe 7 octombrie, potrivit guvernului. Miniștrii susțin, de asemenea, că incursiunile la sol inițiale vor crește presiunea asupra Hamas pentru a-i elibera pe cei peste 230 de ostatici capturați în acea zi.

„În acest război nu există o „clepsidră diplomatică”, ci un ceas operațional și un angajament uman pentru întoarcerea celor răpiți”, a declarat sâmbătă Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului. „Ne vom asculta pe prietenii noștri, dar vom face ceea ce este bine pentru noi.”

Alții sunt mai puțin siguri. Fostul prim-ministru Ehud Olmert, care a supravegheat operațiunile terestre majore în Gaza și Liban, a declarat că Israelul a avut probabil mai puțin timp decât crede cabinetul de război pentru a-și realiza obiectivele, având în vedere imaginile de distrugere pe scară largă care emană din Gaza.

Atacurile israeliene au ucis peste 8.000 de persoane și au rănit peste 20.000, potrivit oficialilor palestinieni. ONU a avertizat că decizia Israelului de a restricționa sever livrările de electricitate, combustibil, apă și bunuri în Gaza a adus-o în pragul unui colaps umanitar.

„Timpul este mai scurt decât crede [cabinetul de război]”, a spus Olmert. „Până acum, [SUA] ne-au oferit „cadouri”. În viitor, s-ar putea să ne dea ordine.”
Incursiunile inițiale ale Israelului în Gaza au venit în apropiere de Beit Hanoun în nordul Gazei și de Bureij în centrul fâșiei. Analiștii spun că abordarea sugerează că Israelul ar putea încerca să încercuiască treptat orașul Gaza, despre care oficialii israelieni susțin că este baza pentru o mare parte a infrastructurii militare a Hamas.

Amos Harel, corespondent militar și autor al unei cărți despre conflictul israeliano-palestinian, a declarat că forțele israeliene s-au deplasat la 3 km-4 km în interiorul Gazei, dar nu au fost încă angajate în lupte urbane. „Logica pare să fie de a aplica presiune, de a forța luptătorii Hamas să iasă [din tunelurile lor] și apoi de a-i lovi”, a spus el.

Persoana familiarizată cu planurile de luptă ale Israelului a spus că, de duminică dimineață, rezistența pe care a întâlnit-o Israelul nu a fost „majoră” și nu era clar de ce Hamas nu a tras mai multe rachete antitanc asupra vehiculelor blindate ale IDF când au intrat în Gaza.

Dar alții au avertizat să nu citească prea mult răspunsul Hamas în această etapă incipientă, mai ales că serviciile de informații ale Israelului au apreciat spectaculos greșit capacitățile și intențiile grupului la începutul acestei luni.

„Tot ceea ce s-a întâmplat după 7 octombrie a fost o surpriză uriașă”, a spus Hulata. „Așa că aș fi foarte atent când fac evaluări despre ceea ce Hamas poate și nu poate face”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră