Susținători ai Palestinei si ai Israelului s-au înfruntat în mai multe orașe din SUA

09 Oct 2023
Susținători ai Palestinei si ai Israelului s-au înfruntat în mai multe orașe din SUA

Susținătorii Israelului și susținătorii cauzei palestiniene au organizat duminică mitinguri concurente în mai multe orașe americane din cauza conflictului care a ucis sute și a rănit mii de oameni în Orientul Mijlociu, scrie Associated Press

În New York City, o încăierare a izbucnit între demonstranți în apropierea complexului Națiunilor Unite, după ce un grup mare de susținători palestinieni s-a adunat în Times Square. Americanii palestinieni au protestat în fața consulatelor israeliene din Atlanta și Chicago. Fostul președinte al Camerei, Nancy Pelosi, a condus o adunare a comunității evreiești pentru a sprijini Israelul la o sinagogă din San Francisco.

Demonstrațiile și implicarea liderilor politici americani arată ramificațiile de anvergură ale unui conflict care a determinat deja SUA să ordone dislocarea forțelor navale în Estul Mediteranei, gata să ajute Israelul.

În New York City, poliția a fost prezenta la complexul Națiunilor Unite în timp ce zeci de protestatari pro-palestinieni s-au adunat la câteva străzi distanță, scandând și fluturând steaguri. Baricade metalice i-au ținut pe trotuare, în timp ce ofițerii încercau să îi separe de un grup oponent de peste drum, unii fluturând steaguri israeliene.

În timp ce unii demonstranți pro-palestinieni plecau, bărbați care țipau și purtau steaguri israeliene au traversat baricadele. O scurtă încăierare a izbucnit în mulțime, un bărbat care a smuls un steag israelian și l-a aruncat pe trotuar, unde oamenii l-au călcat în picioare. Poliția a separat rapid cele două părți.

„Vrem să arătăm lumii că atunci când Palestina se ridică în rezistență, diaspora se ridică odată cu ea”, a spus Munir Atalla, de la Mișcarea Tineretului Palestinian, înainte de încăierare.

În Times Square, rețelele de socializare au arătat anterior susținătorii palestinieni cu baricade ale poliției care separă mulțimea de un grup pro-Israel. În cele din urmă, pro-palestinienii au plecat scandând „Palestina liberă, liberă, trăiască Palestina” și „De la râu la mare, Palestina va fi liberă”, în timp ce turiștii și privitorii făceau fotografii.

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, democrat, a condamnat mitingul pro-palestinian planificat într-o declarație de sâmbătă seara, numind-l „detestabil și respingător din punct de vedere moral”. Alți lideri politici din New York au emis declarații similare.

Atlanta

În Atlanta, peste 75 de persoane au manifestat la consulatul israelian duminică după-amiază, scandând sloganuri în sprijinul Hamas și cerând încetarea ajutorului SUA pentru Israel.

„Suntem aici pentru că credem că toată lumea din Statele Unite finanțează apartheidul israelian”, a spus Natalie Villasana, membru al Partidului pentru Socialism și Eliberare. Ea a spus că ajutorul militar al SUA ar fi mai bine cheltuit pentru problemele din Statele Unite, deși demonstranții au susținut și că acțiunile Hamas sunt justificate de acțiunile israeliene.

Chicago

La Chicago, Priscilla Reed s-a numărat printre sutele de demonstranți pro-palestinieni care s-au adunat în afara consulatului israelian. Mulți fluturau steaguri palestiniene sau purtau keffiyeh, eșarfele în carouri albe și negre care au ajuns să simbolizeze solidaritatea palestiniană. Cântările lor, atât în ​​engleză, cât și în arabă, au inclus: „Netanyahu, vei vedea, Palestina va fi liberă!”

Reed, un profesor pensionar, a spus că atacurile Hamas au fost ca răspuns la „violența sistemică zilnică a Israelului împotriva palestinienilor”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră