"Sunt încântat. Le-am aruncat grenada în picioare. Acum vom vedea cum se descurcă" spune Macron despre dizolvarea parlamentului

15 Iun 2024
"Sunt încântat. Le-am aruncat grenada în picioare. Acum vom vedea cum se descurcă" spune Macron despre dizolvarea parlamentului

Potrivit informațiilor din Le Monde, Președintele Republicii franceze, a doua zi după anunțul dizolvării Adunării Naționale, i-a mărturisit unei cunoștințe că plănuia acest lucru „de săptămâni” și este „încântat”.

Luni, 10 iunie, a doua zi după anunțul surprinzător al dizolvării Adunării Naționale , Emmanuel Macron s-a dus la Oradour-sur-Glane (Haute-Vienne), un oraș martir, în cadrul sărbătoririi a 80 de ani de  la Eliberare. Întâlnește un mare șef, familiarizat cu Elysée, care îi dă un cuvânt de încurajare: „Ești bine, zilele astea nu sunt prea grele? » Șeful statului zâmbește: „Dar deloc! Plănuiesc asta de săptămâni și sunt încântat. Le-am aruncat grenada dezlegată în picioare. Acum vom vedea cum se descurcă..."

Emmanuel Macron a sugerat întotdeauna că disprețuiește politica și reprezentanții ei, el care nu a fost niciodată ales înainte de a ajunge la Elysée. În 2016, "la grande marche" („marele marș”) lansat pentru a sonda francezii înainte de alegerile prezidențiale, a permis, potrivit acestuia, măsurarea neîncrederii acestora față de politică, percepută ca o sursă de diviziuni și blocaje, cauza disfuncționalității sistemului timp de treizeci de ani. „Națiunea start-up” promisă de candidatul lui En Marche! ar fi „depolitizat” , „dez-ideologizat” , urmărind eficiența. „Nu-mi place politica, îmi place să realizez lucruri”, i-a mărturisit el în 2017 scriitorului Philippe Besson, căruia i-a descris aleșii și liderii de partid drept „comercianți care conduc o bucată de stradă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră