SUA și România ajung la un acord de împrumut pentru apărare de 920 de milioane de euro

26 Sep 2024
SUA și România ajung la un acord de împrumut pentru apărare de 920 de milioane de euro

Statele Unite și România urmează să finalizeze un acord de împrumut direct de 920 de milioane de euro pentru a sprijini eforturile de modernizare a apărării din România. Această inițiativă strategică face parte din răspunsul României la preocupările sporite de securitate din regiune, după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Investing

România s-a angajat să aloce 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Contractul de împrumut prevede că 700 de milioane de euro vor fi direct accesibile Ministerului Român al Apărării. Restul, până la 220 de milioane de euro, este pentru ROMAR, o întreprindere de stat care supraveghează 15 companii specializate în producția unei varietăți de arme și muniții, inclusiv praf de pușcă și rachete ghidate.

Finanțat de programul de vânzări militare în străinătate al Statelor Unite (FMS), împrumutul are un program de rambursare de 12 ani. Acest sprijin financiar se înscrie într-o autorizație mai amplă acordată în august, care permite României să încheie contracte de împrumut direct de până la 4 miliarde de euro prin intermediul FMS și să obțină până la 8 miliarde de euro pe piețele financiare cu garanția guvernului american.

Statele Unite anunță astăzi un nou împrumut direct de finanțare militară străină (FMF) de 920 de milioane de dolari pentru România, scrie siteul oficial al Departamentului de Stat al SUA

România este un partener și aliat apreciat al SUA, iar acest acord de împrumut semnificativ va consolida și mai mult Flancul de Est al NATO. România întreprinde un program major de modernizare militară, inclusiv achiziționarea de echipamente de apărare americane, precum tancurile de luptă principale Abrams și coproducția de muniție. România este lider în NATO, lucrând îndeaproape cu Aliații pentru a promova securitatea Mării Negre și oferind asistență critică Ucrainei, inclusiv transferul unui sistem strategic de apărare aeriană Patriot și antrenarea piloților ucraineni de F-16.

Guvernul SUA oferă 60 de milioane de dolari sub formă de grant FMF pentru costul acestui împrumut, care va ajuta la accelerarea modernizării apărării României prin sprijinirea achizițiilor urgente de articole și servicii de apărare din Statele Unite.

Împrumuturile directe FMF sunt un instrument de cooperare în materie de securitate rezervat unora dintre cei mai importanți parteneri ai noștri. Veniturile împrumutului vor avansa în continuare efortul de modernizare militară al României într-o gamă largă de capabilități, contribuind în mod substanțial la consolidarea apărării și descurajării flancului estic al NATO. Acordul de astăzi consolidează și mai mult angajamentul nostru neclintit de a îmbunătăți flancul estic al NATO.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră