SUA și Europa caută modalități de a crește exporturile de cereale din Ucraina: Oficiali americani și europeni au vizitat portul Izmail

27 Apr 2023
SUA și Europa caută modalități de a crește exporturile de cereale din Ucraina: Oficiali americani și europeni au vizitat portul Izmail

Oficiali americani și europeni au vizitat miercuri portul Izmail, din sudul Ucrainei, o facilitate importantă pentru a aduce cereale ucrainene în lume – și care ar putea deveni critică dacă expiră un acord cu Rusia pentru a permite exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, scrie VoaNews citând Associated Press

De la Izmail, care a fost modernizat de la începutul războiului cu ajutorul SUA și al altor finanțări, cerealele sunt duse cu șlep pe un braț a Dunării prin România până la portul Constanța la Marea Neagră pentru a fi expediate mai departe.

Ambasadorul SUA Bridget Brink, care s-a alăturat oficialilor ucraineni și UE, precum și companiilor de cereale ucrainene pentru a examina instalațiile portuare, a declarat pentru Associated Press că explorează modalități de a crește exporturile din porturile dunărene.

Aprovizionarea cu cereale ucrainene este esențială pentru milioane de oameni din întreaga lume, iar vizita de miercuri vine după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amenințat din nou săptămâna aceasta că va abandona Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, un acord intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut.

Acordul cu cereale a ajutat la atenuarea preocupărilor legate de aprovizionarea globală cu alimente, în special în țările din Africa, Orientul Mijlociu și părți ale Asiei dar urmează să expire pe 18 mai dacă nu este reînnoit.

„Nu există timp de pierdut”, a spus Brink.

„Rusia a pus o presiune enormă asupra Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, controlând și limitând în mod deliberat și foarte cinic cantitatea de nave care pot intra și ieși, ceea ce înseamnă că oamenii care au nevoie de hrană nu pot să o primească”.

Ea a adăugat că exporturile de cereale sunt, de asemenea, esențiale pentru economia ucraineană.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a adus în discuție problema inițiativei cerealelor miercuri într-o conversație cu liderul chinez Xi Jinping, primul contact direct cunoscut între cei doi lideri de la începutul războiului.

China s-a oferit să acționeze ca mediator între Kiev și Moscova, iar într-o declarație pe site-ul său, biroul lui Zelenskyy a declarat că el și Xi și-au „exprimat sprijinul comun pentru necesitatea implementării și continuării corespunzătoare” a acordului.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, care l-a găzduit pe Brink împreună cu reprezentanți ai Comisiei executive a Uniunii Europene și ai Comisiei Dunării – o organizație internațională pentru navigația fluvială – a declarat că terminalele nou construite în regiune procesează zilnic mii de tone de produse agricole.

„Această regiune și porturile sale au devenit cruciale pentru noi”, a spus el.

Exporturile crescute pe Dunăre – al doilea cel mai lung fluviu al Europei – au crescut și presiunea asupra facilităților românești, iar Alain Baron, de la Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei Europene, a declarat că urmează să călătorească acolo pentru discuții.

„Vom vizita prietenii noștri din România pentru a ne continua munca comună, obiectivele noastre comune, pentru a crește capacitatea Ucrainei și pentru a folosi pe deplin infrastructura existentă”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră