Șeful armatei olandeze cere personalului să se pregătească „cât mai repede posibil”

11 Apr 2025
Șeful armatei olandeze cere personalului să se pregătească „cât mai repede posibil”

Șeful armatei olandeze a transmis un mesaj neobișnuit celor 76.000 de membri ai forțelor armate, cerându-le să se pregătească urgent pentru o posibilă implicare militară. Într-un context internațional tensionat, generalul Onno Eichelsheim avertizează că Olanda s ar putea fi nevoită să intervină rapid în apărarea unui aliat NATO sau în cadrul unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, scrie Le Monde

Generalul evocă mobilizarea țării sale în caz de atac împotriva unui stat membru al NATO sau de angajament în Ucraina în cadrul unei misiuni de menținere a păcii. Cei 76.000 de membri ai forțelor armate olandeze – militari activi și personal civil – au primit miercuri, 9 aprilie, ordinul de a se pregăti „cât mai repede posibil” pentru o eventuală implicare în operațiuni militare, a dezvăluit joi, 10 aprilie, postul public NOS. Scrisoarea era semnată de generalul Onno Eichelsheim, cel mai înalt gradat al armatei Țărilor de Jos, comandantul forțelor combatante.

Considerând că țara sa ar putea fi nevoită să se mobilizeze mai repede decât era prevăzut, el le cere tuturor membrilor forțelor armate să-și verifice starea de pregătire: forma fizică, vaccinările, „competențele de bază”, cu posibile noi antrenamente și formări suplimentare. „Trăim vremuri speciale și ni se cere mult. Fac apel la profesionalismul, ingeniozitatea și spiritul de echipă al întregii noastre organizații”, a scris generalul Eichelsheim.

Un astfel de „ordin de zi” adresat personalului armatei este rar și rezervat pentru „comunicări speciale”, considerate urgente și importante. Potrivit liderului principalului sindicat militar din țară, Jan Debie, mesajul generalului Eichelsheim urmărește în principal să „trezească” militarii la realitățile actuale și să-i facă conștienți că ar putea fi chemați să acționeze rapid.

Comandantul suprem evocă în scrisoarea sa două scenarii pentru care, în opinia sa, este necesar să se „pornească motorul și să se schimbe viteza”: fie Țările de Jos ar trebui să se angajeze în apărarea unui stat aliat, membru NATO, care ar fi atacat; fie ar trebui să participe în Ucraina la o misiune de menținere a păcii – o aluzie probabilă la „forța de reasigurare” evocată de Emmanuel Macron, menită să prevină o nouă agresiune rusă.

„Rusia ne testează organizația”

Scrisoarea conține și instrucțiuni de securitate: păstrarea confidențialității informațiilor, utilizarea „responsabilă” a telefoanelor și aplicațiilor, avertismente privind sabotajul și atacurile cibernetice. „Rusia ne testează organizația, ne analizează capacitățile de reacție...”

În interviuri recente acordate unor media neerlandeze, generalul Eichelsheim a insistat asupra necesității de a continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune și mijloace aeriene mai importante. „Cu cât oferim mai mult sprijin, cu atât Rusia va putea face mai puțin rău Ucrainei”, explică el. „O victorie rusă ar demonstra nu doar vulnerabilitatea Europei, ci ar deschide și calea pentru etapa următoare – amenințări la adresa mai multor țări din regiune.”

Gijs Tuinman, secretar de stat pentru apărare în guvernul condus de Dick Schoof, a evocat marți, 25 martie, dorința de a crește efectivele forțelor armate la 100.000 până în 2030 și de a mobiliza încă 100.000 în caz de criză gravă. Guvernul nu exclude reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dar intenționează în primul rând să relanseze serviciul civic, opțional din 1997. Astfel, speră să convingă numeroși tineri să-l efectueze și ulterior să devină rezerviști ai armatei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră