SUA se tem că Ucraina devine terenul de încercare pentru rachetele Coreei de Nord

08 Apr 2024
SUA se tem că Ucraina devine terenul de încercare pentru rachetele Coreei de Nord

Rachetele balistice din Coreea de Nord fac obiectul unor teste valoroase pe câmpul de luptă în Ucraina, scrie Bloomberg

Folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene în asaltul său în Ucraina îi oferă Phenianului o șansă rară de a-și testa armele în luptă și, probabil, de a se folosi de lecții pentru a le putea îmbunătăți performanța, a spus un general american de top.

„Nu cred că, în amintirea mea recentă, armata nord-coreeană a avut un laborator pe câmpul de luptă așa cum le permit rușii să-l aibă în Ucraina”, a spus generalul Charles Flynn, generalul comandant al Armatei SUA Pacific.

Acest lucru oferă Coreei de Nord posibilitatea de a obține informații valoroase în chestiuni tehnice, proceduri și munițiile în sine. SUA vor urmări îndeaproape modul în care se desfășoară acest lucru, a declarat Flynn sâmbătă, în timpul unei vizite la întinsa garnizoană a armatei americane Humphreys, la aproximativ 80 de kilometri (50 de mile) sud de Seul.

Flynn a spus că o mare îngrijorare pentru el și pentru alții este că Coreea de Nord va putea afla lucruri despre armele lor la care „altfel nu ar avea acces în absența unui conflict” precum războiul din Ucraina.

SUA vor desfășura în curând sisteme de rachete cu capacitate de rază medie în regiunea Indo-Pacific, a spus Flynn, fără a oferi mai multe detalii despre moment sau locații. O astfel de mișcare ar putea stârni furia Chinei, care în 2019 a avertizat că aliații SUA din regiune riscă contramăsuri dacă acceptă desfășurarea de rachete americane cu rază medie de acțiune.

SUA, Coreea de Sud și alții au acuzat Coreea de Nord că a trimis în Rusia cele mai noi rachete balistice cu capacitate nucleară, ușor de ascuns, rapid de desfășurat și greu de doborât. Imaginile furnizate de SUA indică că acestea sunt Hwasong-11, o clasă largă de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune care pot lovi ținte în mod fiabil cu un grad ridicat de precizie, potrivit experților în arme.

Au o rază de acțiune de 380 până la 800 de kilometri și măresc rezervorul de arme pe care președintele rus Vladimir Putin se poate folosi. Procurorii de la Harkov au declarat în martie că forțele ruse au tras rachete nord-coreene asupra Ucrainei de aproximativ 50 de ori de la începutul invaziei, furnizând documente pentru ceea ce a spus că include o rachetă de familie Hwasong-11, a raportat serviciul specializat NK News.

Rachetele nord-coreene trimise până acum sunt similare ca mărime și dinamică de zbor cu seria rusă Iskander, au spus experții în arme. Un raport de anul trecut al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale a arătat că sistemul american de apărare aeriană Patriot a fost până acum în mare măsură eficient în contracararea rachetelor Rusiei.

Aliații SUA, Coreea de Sud și Japonia, desfășoară ambele baterii Patriot. Aceste sisteme de apărare aeriană au un radar puternic capabil să urmărească până la 100 de ținte, inclusiv rachete de croazieră, rachete balistice și avioane, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului.

SUA, Coreea de Sud, Japonia și Europa au acuzat Coreea de Nord că trimite cantități masive de muniții în Rusia, care sunt interoperabile cu sistemele din epoca sovietică utilizate în Ucraina. Moscova și Phenianul au negat acuzațiile, în ciuda unei multitudini de fotografii din satelit publicate de grupurile de cercetare și de guvernul SUA, care arată fluxul de arme din Coreea de Nord către Rusia și apoi către depozitele de muniții de lângă granița cu Ucraina.

În schimbul armelor, care sunt evaluate probabil la câteva miliarde de dolari, Rusia oferă Coreei de Nord alimente, materii prime și piese pentru fabricarea armelor, au declarat oficialii sud-coreeni. Acest lucru l-a ajutat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să crească securitatea alimentară și să-și dezvolte în continuare sistemele de arme.

Flynn a numit testarea continuă de către Coreea de Nord a rachetelor balistice îngrijorătoare și destabilizatoare. Săptămâna trecută, Kim a supravegheat testarea unei noi rachete balistice concepute pentru a desfășura un vehicul de alunecare hipersonic care poate livra o sarcină utilă nucleară bazelor americane din Japonia și Guam.

Alte stiri din Externe

Ultima oră