SUA promit că oferă informații despre locul unde se află liderii Hamas dacă Israelul renunță la operațiunea din Rafah

12 Mai 2024
SUA promit că oferă informații despre locul unde se află liderii Hamas dacă Israelul renunță la operațiunea din Rafah

Administrația Biden a spus, de asemenea, că poate oferi informații despre locațiile tunelurilor secrete din Gaza folosite de grupul terorist ca stimulent pentru a nu intra în orașul cel mai sudic al Gazei, scrie Times of Israel.

Administrația Biden s-a oferit să ofere Israelului „informații sensibile” cu privire la locul în care se află înalți lideri ai Hamas, dacă este de acord să renunțe la o operațiune militară majoră promisă de mult timp în orașul cel mai sudic al Gazei, Rafah.

Washington Post a citat patru surse anonime spunând că Statele Unite „oferă Israelului asistență valoroasă dacă se abține, inclusiv informații sensibile pentru a ajuta armata israeliană să identifice locația liderilor Hamas și să găsească tunelurile ascunse ale grupului”.

Raportul spune că administrația s-a oferit, de asemenea, să ajute la amenajarea unor tabere mari de corturi pentru palestinienii evacuați din Rafah și să ajute la construirea infrastructurii pentru a oferi ajutor umanitar.

Un înalt oficial al administrației familiarizat cu discuțiile, de asemenea fără nume, a fost citat că Israelul a oferit asigurări că trupele Forțelor de Apărare Israelului nu vor intra în Rafah înainte de a evacua aproximativ 800.000 din aproximativ 1 milion de palestinieni adăpostiți acolo pe fondul războiului în curs din Gaza.

Comentariile purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, la un briefing de joi, păreau să fie în concordanță cu raportul, deși el a remarcat că astfel de informații erau deja furnizate Israelului.

„De fapt, am putea, de asemenea, să-i ajutăm să vizeze liderii, inclusiv [liderul Hamas Yahya] Sinwar, ceea ce, sincer, facem cu israelienii în mod continuu”, a spus el.

Afirmatiile din Washington Post au venit după ce doi oficiali familiarizați cu chestiunea au declarat vineri pentru The Times of Israel că Sinwar nu se ascunde în Rafah, citând evaluări recente ale serviciilor de informații care l-au plasat pe liderul Hamas în tuneluri subterane din zona Khan Younis.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a angajat să lanseze o ofensivă majoră în Rafah de luni de zile, argumentând că operațiunea este esențială pentru înfrângerea Hamas, care are patru dintre cele șase batalioane active rămase în oraș.

La începutul săptămânii, Israelul a lansat o operațiune de preluare a părții palestiniene a trecerii Rafah, despre care spunea că este folosită în scopuri teroriste. De atunci, trecerea a fost închisă, Israelul nu mai oferă niciun termen pentru ca aceasta să fie redeschisă pentru livrarea ajutoarelor.

Casa Albă a declarat vineri că SUA nu cred că campania echivalează cu o operațiune militară la scară largă în centrele populației orașului aglomerat, de tipul despre care președintele american Joe Biden a avertizat că îl va determina să oprească transporturile de arme ofensive către Israel. El a reținut deja un transport de bombe cu sarcină utilă mare săptămâna trecută, pe fondul temerilor că vor fi folosite în Rafah.

Cabinetul de securitate al Israelului a votat joi să aprobe o extindere măsurată a operațiunii Rafah în ceea ce urmărește să rămână în domeniul de aplicare a ceea ce Washingtonul este dispus să accepte.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră