SUA este îngrijorată de apropierea între Orbán si Putin

21 Oct 2023
SUA este îngrijorată de apropierea între Orbán si Putin

Ungaria a refuzat de mult să se alăture altor aliați occidentali pentru a oferi Kievului sprijin militar, în ciuda faptului că este membru atât al NATO, cât și al UE, scrie Politico

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat vineri că Washingtonul este „îngrijorat de relația Ungariei cu Rusia”, adăugând că consideră recenta decizie a premierului Viktor Orbán de a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin „îngrijorătoare”, potrivit Reuters .

Miercuri, Pressman l-a acuzat pe Orbán pe X (fostul Twitter) pentru că „a ales să stea alături de un om ale cărui forțe sunt responsabile pentru crime împotriva umanității în Ucraina și singur dintre aliații noștri”.

Cu o zi înainte, Orbán a fost văzut dând mâna cu Putin în marginea unui forum de două zile care marchează cea de-a 10-a aniversare a Inițiativei Belt and Road a Chinei, care a atras cenzura internațională.

De când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Orbán a fost criticat pentru că s-a opus inițiativelor UE menite să ajute Kievul împotriva Moscovei. Guvernul său menține relații mai strânse cu Rusia decât alte țări membre și este văzut ca promovând unele dintre obiectivele Moscovei, inclusiv zădărnicirea expansiunii NATO.

Ucraina a acuzat Ungaria că finanțează crime de război rusești prin acorduri energetice, avertizând că „o serie de noi acorduri care stimulează legăturile energetice ale Ungariei cu Rusia nu vor face decât să prelungească războiul din Ucraina”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră