SUA cer în secret Ucrainei să arate că este deschisă să negocieze cu Rusia

06 Noi 2022
SUA cer în secret Ucrainei să arate că este deschisă să negocieze cu Rusia

Potrivit cotidianului american, Washington Post, administrația Joe Biden încearcă discret să-l încurajeze pe președintele ucrainean să negocieze cu omologul său rus, pentru a garanta sprijinul puterilor occidentale în cazul în care conflictul ar dura.

Administrația Biden îi încurajează în mod privat pe liderii Ucrainei să semnaleze deschiderea de a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace, cu excepția cazului în care președintele Vladimir Putin este înlăturat de la putere, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

Solicitarea oficialilor americani nu are ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, au spus aceste persoane. Mai degrabă, ei au numit-o o încercare calculată de a se asigura că guvernul de la Kiev menține sprijinul altor națiuni care se confruntă cu îndoiala cu privire la faptul că vor alimenta un război pentru mulți ani de acum înainte.

Discuțiile ilustrează cât de complexă a devenit poziția administrației Biden cu privire la Ucraina, în timp ce oficialii americani promit public că vor sprijini Kievul cu sume masive de ajutor „atâta timp cât este nevoie”, în speranța unei soluționări a conflictului care a avut loc în ultimele opt luni. a afectat economia mondială și a declanșat temeri de război nuclear.

În timp ce oficialii americani împărtășesc evaluarea omologilor lor ucraineni că Putin, deocamdată, nu este serios în privința negocierilor, ei recunosc că interzicerea discuțiilor cu el de către președintele Volodimir Zelensky a generat îngrijorare în anumite părți ale Europei, Africii și Americii Latine, unde efectele războiului asupra disponibilității și costului alimentelor și combustibilului sunt resimțite cel mai puternic.

„Oboseala din Ucraina este un lucru real pentru unii dintre partenerii noștri”, a spus un oficial american care, ca și alții intervievați pentru acest raport, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre conversații sensibile dintre Washington și Kiev.

Serhiy Nikiforov, purtătorul de cuvânt al lui Zelensky, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

În Statele Unite, sondajele arată erodarea sprijinului în rândul republicanilor pentru continuarea finanțării armatei Ucrainei la nivelurile actuale, sugerând că Casa Albă s-ar putea confrunta cu rezistență în urma alegerilor intermediare de marți, deoarece încearcă să continue un program de asistență în materie de securitate care a oferit Ucrainei cea mai mare sumă anuală de la sfârşitul Războiului Rece.
Într-o călătorie la Kiev, vineri, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite susțin o pace justă și de durată pentru Ucraina și a spus că sprijinul SUA va continua indiferent de politica internă. „Intenționăm pe deplin să ne asigurăm că resursele sunt acolo după cum este necesar și că vom obține voturi de ambele părți ale culoarului pentru a face acest lucru”, a spus el în timpul unei conferințe.

Neînțelegerile republicane în creștere privind ajutorul Ucrainei

Nerăbdarea pentru o posibilă rezoluție a războiului s-a intensificat pe măsură ce forțele ucrainene recuceresc teritoriul ocupat, apropiindu-se de zonele apreciate de Putin. Acestea încep cu Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, și includ orașe de-a lungul Mării Azov care îi oferă acum un „pod de uscat” către peninsula ucraineană. Zelensky a promis că va lupta pentru fiecare centimetru de teritoriu ucrainean.

Diplomatul veteran Alexander Vershbow, care a fost ambasador al SUA în Rusia și secretar general adjunct al NATO, a declarat că Statele Unite nu își pot permite să fie complet „agnostice” cu privire la modul și când se încheie războiul, având în vedere interesul SUA de a asigura securitatea europeană și descurajând alte agresiuni ale Kremlinului dincolo de granițele Rusiei.

„Dacă condițiile devin mai propice pentru negocieri, nu cred că administrația va fi pasivă”, a spus Vershbow. „Dar în cele din urmă ucrainenii sunt cei care luptă, așa că trebuie să avem grijă să nu vorbim în locul lor”.

În timp ce Zelensky a prezentat propuneri pentru o pace negociată în săptămânile care au urmat invaziei lui Putin din 24 februarie, inclusiv neutralitatea Ucrainei și revenirea zonelor ocupate de Rusia de la acea dată, oficialii ucraineni și-au întărit poziția în ultimele luni.

La sfârșitul lunii septembrie, după anexarea de către Putin a încă patru regiuni ucrainene din est și sud, Zelensky a emis un decret prin care declara că este „imposibilă” negocierea cu liderul rus.

„Vom negocia cu noul președinte”, a spus el într-o adresă video.

Această schimbare a fost alimentată de atrocitățile sistematice din zonele aflate sub controlul Rusiei, inclusiv violuri și torturi, împreună cu atacurile aeriene regulate asupra Kievului și în alte orașe și decretul de anexare al Kremlinului.

Ucrainenii au răspuns cu indignare când străinii au sugerat să cedeze zone din țara lor ca parte a unui acord de pace, așa cum au făcut luna trecută când miliardarul Elon Musk, care a ajutat armata ucraineană cu dispozitive de comunicații prin satelit, a anunțat pe Twitter o propunere care ar putea să permită Rusiei să-și cimenteze controlul asupra unor părți ale Ucrainei prin referendum și să dea Kremlinului Crimeea.

În ultimele săptămâni, criticile ucrainene la adresa concesiilor propuse au devenit mai accentuate, pe măsură ce oficialii îi condamnă pe „idioții utili” din Occident pe care i-au acuzat că servesc interesele Kremlinului.

„Dacă Rusia câștigă, vom avea o perioadă de haos: înflorirea tiraniei, războaie, genocide, curse nucleare”, a declarat vineri consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak. „Orice „concesie” adusă lui Putin astăzi – o înțelegere cu Diavolul. Nu vă va plăcea prețul ei.”

Oficialii ucraineni subliniază că un acord de pace din 2015 în regiunea Donbas din estul țării – unde Moscova a susținut o campanie separatistă – a oferit Rusiei doar timp înainte ca Putin să-și lanseze invazia pe scară largă anul acesta. Ei se întreabă de ce orice nou acord de pace ar fi diferit, argumentând că singurul mod în care Rusia va fi împiedicată să se întoarcă pentru alte atacuri este învingerea armatei sale pe câmpul de luptă.

Rusia, care se confruntă cu o poziție slabă pe câmpul de luptă, a propus negocieri, dar în trecut s-a dovedit că nu vrea să accepte altceva decât capitularea Ucrainei.

„În mod cinic, Rusia și susținătorii săi occidentali țin o ramură de măslin. Vă rugăm să nu vă lăsați păcăliți: un agresor nu poate fi un făuritor de pace”, a scris Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, într-un articol recent publicat de The Washington Post.
Oficialii ucraineni se întreabă, de asemenea, cum pot conduce negocierile cu liderii ruși care cred fundamental în dreptul Moscovei la hegemonie asupra Kievului.

Putin a continuat să submineze noțiunea unei Ucraine suverane și independente, inclusiv în remarcile de luna trecută, când a afirmat încă o dată că rușii și ucrainenii sunt un singur popor și a susținut că Rusia ar putea fi „singurul garant real și serios al statului, suveranității Ucrainei. și integritatea teritorială.”

În timp ce oficialii occidentali sunt, de asemenea, de un scepticism profund față de obiectivele Rusiei, ei au fost dezamăgiți de mustrările publice dure ale Ucrainei, în timp ce Kievul rămâne în întregime dependent de asistența occidentală. Abaterea donatorilor și excluderea discuțiilor ar putea dăuna Kievului pe termen lung, spun oficialii.

Comentariile extremiste din ambele părți au sporit temerile la nivel mondial cu privire la un conflict care va dura ani de zile. Războiul a adâncit deja problemele economice globale, contribuind la creșterea prețurilor la energie pentru consumatorii europeni și provocând o creștere a prețurilor mărfurilor care a agravat foamea în țări precum Somalia, Yemen și Afganistan.

Ucrainenii spun că democrații care presează pentru discuții de pace nu îl înțeleg pe Putin

În Statele Unite, inflația în creștere, parțial legată de război, a întărit constațiile în fața președintelui Biden și a partidului său înaintea mandatului de jumătate din 8 noiembrie și a ridicat noi întrebări cu privire la viitorul asistenței de securitate a SUA, care s-a ridicat la 18,2 miliarde de dolari de la începutul războiului. Potrivit unui sondaj publicat pe 3 noiembrie de Wall Street Journal, 48% dintre republicani au spus că Statele Unite au făcut „prea mult” pentru a sprijini Ucraina, în creștere de la 6% în martie.

Progresiștii din cadrul Partidului Democrat cer diplomație pentru a evita un război prelungit, lansând, dar ulterior retractându-se o scrisoare în care îi cere lui Biden să își dubleze eforturile pentru a căuta „un cadru realist” pentru oprirea luptei.

Vorbind la Kiev, Sullivan a spus că războiul s-ar putea termina cu ușurință. „Rusia a ales să înceapă”, a spus el. „Rusia ar putea alege să pună capăt ei prin încetarea atacului asupra Ucrainei, încetând ocuparea Ucrainei și tocmai asta ar trebui să facă din perspectiva noastră.”

Preocupările cu privire la un conflict mai lung sunt deosebit de importante în națiunile care ezitau deja să-și pună greutatea în spatele coaliției conduse de SUA în sprijinul Ucrainei, fie din cauza legăturilor cu Moscova, fie din cauza reticenței de a se încadra în spatele Washingtonului.

Africa de Sud s-a abținut de la un vot recent al ONU care a condamnat decretele de anexare ale Rusiei, spunând că lumea trebuie, în schimb, să se concentreze pe facilitarea relațiilor cu Moscova și Kievul, a oferit asistență pentru discuțiile de pace într-un apel cu Zelensky luna trecută. Acest lucru a fost respins de liderul ucrainean.

Zelensky i-a spus că Ucraina nu va conduce nicio negociere cu Putin, dar a spus că Ucraina este „angajată către o reglementare pașnică prin dialog”, potrivit unui comunicat publicat de biroul lui Zelensky. Declarația a menționat că Rusia a subminat în mod deliberat eforturile de dialog.

Ucraina prezintă cereri de discuții de pace în timp ce Occidentul se pregătește pentru escaladare

În ciuda refuzului liderilor ucraineni de a vorbi cu Putin și a jurământului lor de a lupta pentru a recuceri întreaga Ucraina, oficialii americani spun că cred că Zelensky va susține probabil negocierile și, în cele din urmă, va accepta concesii, așa cum a sugerat el că va face la începutul războiului. Ei cred că Kievul încearcă să obțină cât mai multe câștiguri militare înainte de venirea iernii, când ar putea exista o fereastră pentru diplomație.

Zelensky se confruntă cu provocarea de a apela atât la o circumscripție națională care a suferit enorm din cauza invadatorilor ruși, cât și la un public străin care oferă forțelor sale armele de care au nevoie pentru a lupta. Pentru a-i motiva pe ucraineni pe plan intern, Zelensky a promovat victoria mai degrabă decât pacea și a devenit un simbol al sfidării care a motivat forțele ucrainene pe câmpul de luptă.

În timp ce membrii grupului de națiuni industrializate ale Grupului celor Șapte și-au pus greutatea în spatele unei viziuni ucrainene de victorie luna trecută, susținând un plan pentru o „pace justă” care include potențiale plăți de reparații rusești și garanții de securitate pentru Ucraina, unele dintre aceleași țări văd un potențial punct de cotitură dacă forțele ucrainene se apropie de Crimeea.

Rapoartele despre o retragere a Rusiei din orașul Herson, sudic, au ridicat întrebarea dacă forțele ucrainene ar putea mărșălui în cele din urmă pe peninsula strategică, pe care oficialii americani și NATO cred că Putin o vede diferit față de alte zone ale Ucrainei aflate sub controlul Rusiei.

Nu numai că Crimeea a fost sub control direct rusesc mai mult decât zonele confiscate din februarie, dar a fost mult timp locul unei baze navale rusești și găzduiește mulți militari ruși pensionați.

Între timp, liderii ucraineni continuă să afirme intenția lor de a urmări victoria totală, nu numai pentru cetățenii lor asediați, ci și contra Moscovei.

Zelensky a declarat miercuri că primul lucru pe care îl va face după ce Ucraina va învinge în război ar fi să viziteze Crimeea recucerită. „Îmi doresc foarte mult să văd marea”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră