Ucrainei i se va spune că este în prezent prea coruptă pentru a se alătura NATO, într-o lovitură majoră pentru Volodymyr Zelensky, scire The Telegraph
Alianța va solicita „pași suplimentari” de la Kiev înainte ca discuțiile de aderare să progreseze, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.
Poziția va fi stabilită în scris în comunicatul NATO care va fi semnat la summitul anual al alianței din 9 iulie .
„Trebuie să ne dăm înapoi și să aplaudăm tot ceea ce a făcut Ucraina în numele reformelor în ultimii doi ani”, a declarat oficialul pentru The Telegraph.
„Pe măsură ce ei continuă să facă acele reforme, vrem să-i lăudăm, vrem să vorbim despre pași suplimentari care trebuie făcuți, în special în domeniul anticorupție. Este o prioritate pentru mulți dintre noi în jurul mesei”, a adăugat sursa.
Zelensky, președintele Ucrainei, face eforturi pentru aderarea rapidă la NATO după încheierea războiului, pentru a proteja tara de viitoare invazii. Acest lucr ar obliga SUA și Europa să vină în apărarea Kievului în cazul oricărui atac rusesc.
Dar corupția a fost un punct de conflict în discuțiile recente dintre statele membre NATO cu privire la posibilitatea de a oferi Ucrainei un calendar concret pentru aderarea la alianța militară occidentală.
Telegraph a dezvăluit recent că SUA blochează eforturile britanice și europene de a pune în scris o cale „ireversibilă” către aderarea la NATO pentru Ucraina.
Ucraina a suferit din cauza corupției, în special în forțele sale armate, de la dizolvarea Uniunii Sovietice.
Zelensky i-a demis pe șefii militari ca parte a unui efort de a reduce problema, în special în domeniul achizițiilor de apărare.
Joe Biden a semnalat „corupția semnificativă” într-un interviu acordat revistei Time anul acesta, în timpul căruia a exclus să susțină „aderarea Ucrainei la NATO”.
Diplomații și oficialii NATO au oferit Ucrainei o listă de reforme pe care se așteaptă să le realizeze înainte ca ambițiile sale de aderare să poată fi realizate , a declarat un oficial american al apărării.
„Este un lucru pe care NATO l-a făcut în liniște sub radar, care îi ajută să se apropie de calitatea de membru”, a adăugat sursa.
Lui Zelensky, care participă la summitul de la Washington, este probabil să i se ofere o promisiune de „un pod bine luminat” către aderarea la NATO, termen preferat de SUA.
Aliații NATO încă nu sunt de acord cu privire la faptul dacă ar trebui să actualizeze declarația făcută de anul trecut la summitul lor de la Vilnius , Lituania, pentru a-și face oferta către Kiev „ireversibilă”.
La întâlnirea din acest an, se așteaptă ca aliații să ofere alte sisteme de apărare aeriană pentru a satisface nevoile tot mai mari ale Ucrainei, inclusiv sistele Patriot, după ce Washingtonul a fost de acord să acorde prioritate livrărilor sistemului său emblematic la Kiev.
În ciuda lipsei promisiunilor NATO, aproape 20 de țări au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina. Ei se vor reuni pentru a celebra aceste noi pacte într-o declarație comună la summitul NATO