Strategia Zero Covid în Hong Kong: spitale copleșite, pacienți spitalizați în stradă

17 Feb 2022
Strategia Zero Covid în Hong Kong: spitale copleșite, pacienți spitalizați în stradă

Îngrămădiți sub cuverturi termice, zeci de pacienți vârstnici tremură pe tărgi în fața unui spital care deservește unul dintre cele mai sărace cartiere din Hong Kong, o imagine sumbră în timp ce sistemul de sănătate amenință să se prăbușească în fața variantei omicron, scrie ziarul Le Soir

Hong Kong se află în chinurile celui mai grav focar de coronavirus din istoria sa, înregistrând noi recorduri zilnice de infecții care au împins spitalele la punctul de prăbușire.

Luni, centrul medical Caritas din districtul Sham Shui Po a început să amenajeze corturi de izolare în afara sediului său, inițial limitate la un pacient pe cort.

Dar, miercuri, când s-a lăsat noaptea, familii întregi au fost înghesuite în corturi, în timp ce aproximativ 50 de alte persoane au rămas în frigul din februarie în paturile medicale transportate afară.

„Un câmp de luptă”


„Unii dintre colegii mei spun că acum suntem în modul câmp de luptă”, a spus David Chan, asistent medical de urgență la Caritas.

„Suntem îngrijorați că starea pacienților se va agrava pe parcursul săptămânii”, a adăugat el.

La fel ca și China continentală, Hong Kong aderă la strategia „zero covid”, care a prevenit în mare măsură răspândirea virusului dar a izolat orașul de restul lumii.

Până la valul actual, toți pacienții covid au fost tratați în camere de izolare dedicate iar cazurile de contact au fost trimise în tabere de carantină. Dar varianta omicron a scos la iveală deficiențele strategiei de sănătate. Înainte de ultimul val, Hong Kong înregistrase puțin peste 12.000 de cazuri de la începutul pandemiei. Miercuri, numărul de cazuri zilnice a atins un record de 4.285 de infecții confirmate în orașul dens populat de 7,5 milioane de locuitori.

Până în martie, Hong Kong ar putea atinge 30.000 de cazuri zilnice, spun experții în sănătate.

 

Sursa: Le Soir 

Alte stiri din Externe

Ultima oră