Stoltenberg: "Ungaria nu va participa la acțiunea NATO în Ucraina dar nu va împiedica alți aliați să o sprijine financiar"

12 Iun 2024
Stoltenberg: "Ungaria nu va participa la acțiunea NATO în Ucraina dar nu va împiedica alți aliați să o sprijine financiar"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și prim-ministrul Viktor Orbán s-au întâlnit în această dimineață la Budapesta într-o mănăstire carmelită. Ungaria a primit o garanție publică că nu va trebui să-și desfășoare soldații, nu va trebui să-și întăreasca cadrul financiar și nu va trebui să cedeze teritoriul țării dacă conflictul din Ucraina se intensifică. Țara noastră și-a atins obiectivele - a subliniat Viktor Orbán. El a adăugat că nu are putere să o împiedice dacă NATO dorește să înceapă operațiuni dincolo de granițele sale, scrie MagyarNemzet

Premierul ungar și Stoltenberg au discutat și despre războiul ruso-ucrainean și despre relația dintre Ungaria și NATO. Ungaria rămâne în afara războiului. Vom trece peste summitul NATO și vor fi momente din ce în ce mai dificile care ridică posibilitatea implicării în război. Alte propuneri vor fi puse pe masă. Acele discuții vor trebui purtate atunci, a spus premierul ungar.

„Întâlnire importantă la Budapesta cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg” – a scris Viktor Orbán pe pagina sa de Facebook referitor la vizita șefului alianței militare în capitala Ungariei.

Stoltenberg și Orbán s-au întâlnit în această dimineață la mănăstirea carmelită. În cadrul conferinței de presă, premierul ungar a remarcat că se bucură de faptul că cooperarea dintre NATO și Ungaria s-a consolidat în mandatul său de secretar general. 

"Secretarul general a fost întotdeauna un partener în acest sens și aș dori să-i mulțumesc pentru această muncă. Am analizat astăzi relația dintre NATO și Ungaria. "

a subliniat premierul maghiar.

El a adăugat că i-a reamintit secretarului general că Ungaria este un membru loial și angajat al NATO. În prezent, 1.300 de soldați maghiari participă la operațiunile NATO.   

"Suntem una dintre puținele țări din NATO care își îndeplinesc toate obligațiile, așa că cheltuielile noastre militare depășesc 2% din produsul intern brut național, iar cheltuielile noastre pentru apărare depășesc obiectivul de dezvoltare a capacităților de 20% și îl depășim."

a subliniat el.

Prim-ministrul a anunțat: "asigurăm sarcini de poliție în spațiul aerian și în cazul Slovaciei și Sloveniei. Acestea sunt contribuțiile pe care Ungaria le poate aduce pentru consolidarea NATO și vom continua să ne îndeplinim aceste angajamente în viitor. "

Un alt subiect important al discuțiilor a fost războiul ruso-ucrainean. Este bine cunoscut că poziția Ungariei diferă de cea a majorității statelor membre NATO. La întrebarea cum se ajunge din această situație de război la pace în cel mai scurt mod, Ungaria dă răspunsuri diferite de ceilalți.. 

"Ungaria recunoaște că ponderea și numărul de opinii diferite de ale sale și diferite de ale noastre sunt semnificative. Ne-am putut afirma de fiecare dată propria poziție, motiv pentru care îi suntem recunoscători Secretarului General, așa că am putut să ne exprimăm poziția și să ne prezentăm analiza situației în fiecare cerc NATO. Totuși, Ungaria trebuie să realizeze că nu are capacitatea și puterea de a schimba părerile numărului mare de oameni care au păreri diferite. De aceea, Ungaria a precizat în ședința de astăzi că nu dorește să blocheze deciziile din NATO care, deși diferă de deciziile rezonabile care decurg din interpretarea noastră a situației, sunt decizii împărtășite și susținute de celelalte state membre."

 

"I-am cerut secretarului general să precizeze că toate acțiunile militare în afara teritoriului NATO pot fi doar voluntare, pe baza regulilor NATO și a tradițiilor noastre". 

a declarat Viktor Orbán.

"Acest lucru a fost confirmat de secretarul general în ședința de astăzi, iar astfel Ungaria a primit garanțiile de care avem nevoie, mai ales având în vedere că cea mai importantă chestiune de decis la alegerile europarlamentare de acum câteva zile a fost problema războiului și păcii, iar cetățenii maghiari au dat un mandat pentru asta, a fost confirmat mandatul guvernului maghiar de a nu participa la acțiuni militare în afara teritoriului Ungariei și NATO într-un război care există în afara acestuia. Ungaria ar trebui să urmeze calea cea mai scurtă care duce la pace, după propria voința", a declarat premierul.

La conferința de presă care a urmat discuțiilor, Jens Stoltenberg a declarat că este foarte bine să fim din nou aici la Budapesta și să ne consultăm cu premierul ungar. I-a mulțumit lui Viktor Orbán pentru că l-a primit. El a menționat că întâlnirea va avea loc cu câteva zile înainte de întâlnirea săptămânală a miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles și cu mai puțin de o lună înainte de un summit la fel de important al NATO de la Washington, la care vor participa șefii de stat și de guvern în iulie. 

"Ungaria a fost întotdeauna un aliat NATO foarte apreciat în acești 25 de ani, ea conduce unul dintre grupurile noastre de luptă multinaționale și multinaționale și găzduiește importante cartiere generale militare."

a declarat Stoltenberg.

În plus, susțin stabilitatea în Balcanii de Vest, inclusiv contribuția semnificativă pe care o oferă sub formă de soldați în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR. 

"De la începutul războiului brutal de agresiune al rușilor, Ungaria a sprijinit și adăpostit în mod continuu refugiații ucraineni și a ajutat la reabilitarea soldaților răniți. Toate acestea contribuie la securitatea noastră comună. Apreciez afirmația dvs. că ei rămân aliați NATO dedicați și loiali. Astăzi, eu și prim-ministrul am discutat despre o problemă importantă și nerezolvată, am discutat problema summitului de la Washington."

- a subliniat secretarul general al NATO. Șeful alianței militare a adăugat că summitul va decide, de asemenea, mai multe aspecte cheie, inclusiv probleme de descurajare și apărare. 

"Scopul de bază al NATO nu este acela de a lupta cu un război, ci de a-l preveni. Am făcut acest lucru timp de 75 de ani, oferind o descurajare credibilă și o apărare comună puternică pentru a ne asigura că Moscova sau orice alt adversar potențial nu are loc să judece greșit capacitățile noastre și să atace pe oricare dintre aliații noștri."

spuse Jens Stoltenberg.

"La summit, se așteaptă ca aliații să cadă de acord ca NATO să-și asume un rol de lider în coordonarea și promovarea asistenței și instruirii în materie de securitate".

El și-a exprimat speranța că statele membre își vor lua un angajament financiar pe termen lung în sprijinul militar. Acest lucru va asigura predictibilitatea și fiabilitatea pentru Ucraina, a adăugat Stoltenberg. 

"Orbán a spus clar că Ungaria nu dorește să participe la aceste eforturi ale NATO și accept această poziție. Și mă bucur că astăzi am reușit să cădem de acord cu premierul asupra modului în care Ungaria poate sta departe de operațiunile de sprijin oferite Ucrainei, personalul militar maghiar nu va participa la aceste activități și instrumentele financiare maghiare nu vor fi folosite în acest scop."

"Prim-ministrul Ungariei a susținut faptul că nu va bloca nicio inițiativă în această direcție și că Ungaria își va îndeplini în continuare toate obligațiile. "

a declarat Stoltenberg.

La finalul conferinței de presă, Viktor Orbán a răspuns la întrebarea jurnalistului despre care este garanția că Ungaria nu va fi forțată să își asume rolul în Ucraina de către NATO în viitor: 

"Avem două garanții pentru asta, prima este guvernul maghiar, iar a doua este secretarul general al NATO, care a declarat clar că nu are o astfel de intenție. Ungurii au o poziție clară față de războiul ucrainean-rus. "

"Vor exista întotdeauna momente de timp condensate în care trebuie luate decizii. Unul dintre ei tocmai a sosit" – a declarat Orbán. 

"Acum, în aceste decizii, am reușit să validăm aspectele maghiare și să încheiem un acord echitabil cu Secretarul General." 

El a adăugat că această perioadă dificilă nu s-a încheiat aici. Vom trece peste summitul NATO și vor fi momente din ce în ce mai dificile și propuneri care ridică posibilitatea implicării în război. Acele discuții vor trebui purtate atunci - a subliniat premierul ungar.

"Pot garanta, și am făcut acest lucru la alegerile de duminică, că atunci când aceste decizii vor fi în fața noastră, voi reprezenta decizii care sunt în concordanță cu punctele de vedere ale Ungariei și voi încerca să le pun în aplicare. Din fericire pentru noi, documentele de bază ale NATO arată clar că participarea la orice acțiune în afara teritoriului NATO poate fi doar voluntară. Secretarul general a repetat acest lucru cu o garanție clară, potrivit căreia Ungaria va avea încă spațiu de manevră în momentele dificile care ne așteaptă și ne așteaptă în viitor."

a adăugat premierul.

Astăzi, în orice caz, ar trebui să ne bucurăm că negocierea de astăzi s-a încheiat cu un acord, că am reușit să facem față situației actuale. Ungaria a precizat că nu dorește și nu poate schimba deciziile altor 31 de state membre și ne bucurăm că NATO, prin persoana Secretarului General al NATO, a recunoscut că Ungaria intenționează să folosească pe deplin spațiul de manevră oferit. de statutele NATO pentru el, iar astăzi am primit garanții că, în cazul războiului ucrainean-rus, nu va trebui să participăm la acțiuni militare în afara teritoriului Ungariei, iar Ungaria nu va da bani, nici oameni, nici teritoriul Ungariei nu poate fi folosit pentru a se alătura acestui război. Am primit tot ce era necesar pentru a rezolva problemele actuale, a explicat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră