Stoltenberg: „Trebuie să ne dublăm eforturile” pentru a menține ordinea internațională și siguranța cetățenilor NATO

10 Mai 2023
Stoltenberg: „Trebuie să ne dublăm eforturile” pentru a menține ordinea internațională și siguranța cetățenilor NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a vorbit la Bruxelles la o reuniune a comitetului militar al NATO, scrie The Guardian.

El a spus că alianța trebuie să „dubleze eforturile” pentru a oferi securitate celor 1 miliard de oameni din țările NATO, invocând ceea ce el a susținut că ar fi o serie de amenințări în creștere.

Transformarea alianței noastre în ultimul deceniu a fost remarcabilă. De când Rusia a anexat Crimeea ilegal și a intrat în estul Ucrainei în 2014, am sporit pregătirea forțelor noastre.

Am desfășurat trupe de luptă în estul alianței pentru prima dată în istoria noastră, iar aliații europeni și Canada au cheltuit suplimentar 350 de miliarde de dolari pentru apărare.

Când președintele Putin și-a lansat invazia deplină a Ucrainei în 2022, am fost așadar pregătiți. În câteva ore, ne-am activat toate planurile de apărare. Am pus 40.000 de soldați sub comanda NATO, sprijiniți de o putere aeriană și maritimă semnificativă, și ne-am întărit apărarea înainte de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Aceste acțiuni reduc riscul de calcul greșit și escaladare dincolo de Ucraina, făcând clar ca vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

 

Pe măsură ce ne pregătim pentru un viitor mai periculos, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a menține un miliard de cetățeni în siguranță și pentru a menține ordinea internațională bazată pe reguli.

Războiul de mare intensitate s-a întors în Europa, concurența globală este în creștere, regimurile autoritare ne contestă valorile, interesele și securitatea, iar alte amenințări se înmulțesc, de asemenea, de la terorism la atacuri cibernetice, de la proliferarea nucleară la schimbările climatice. Așa că trebuie să facem un pas pentru această nouă eră a competiției strategice.

a mai spus Stoltenberg

Alte stiri din Externe

Ultima oră