Stoltenberg: NATO nu are nicio indicație de atac intenționat al Rusiei asupra României

07 Sep 2023
Stoltenberg: NATO nu are nicio indicație de atac intenționat al Rusiei asupra României

NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României ar fi fost cauzate de un atac deliberat al Rusiei asupra României, a declarat joi șeful acesteia, Jens Stoltenberg, scrie Reuters

Ucraina a declarat luni că dronele au detonat în România în timpul unui atac aerian rusesc peste noapte asupra unui port ucrainean de peste Dunăre. Atacurile la fața locului au crescut din iulie, când Moscova a abandonat un acord care ridica de facto blocada rusă a porturilor din Marea Neagră din Ucraina.

Oficialii români au negat inițial acuzațiile ucrainene, dar și-au schimbat discursul miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvar, afirmând că părți din ceea ce ar putea fi o dronă rusească au căzut pe pământul României.

„Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat al Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, parlamentarilor UE.

Stoltenberg a subliniat riscurile pe care le prezintă atacurile aeriene ruse în imediata apropiere a teritoriului alianței.

„Demonstrează riscurile de incidente și accidente”, a spus el. „Indiferent de acest rezultat (al anchetei), ceea ce am văzut, desigur, sunt multe lupte și, de asemenea, atacuri aeriene în apropierea granițelor NATO”.

Rusia a efectuat lovituri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din Ucraina de când și-a invadat vecinul anul trecut, iar Kievul a raportat de mai multe ori că arme rusești suspectate au survolat sau s-au prăbușit în țările vecine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră