Statele Unite și Israel se află în discuții „aprofundate” despre ajutorul militar

08 Oct 2023
Statele Unite și Israel se află în discuții „aprofundate” despre ajutorul militar

Statele Unite și Israel au purtat o „discuție aprofundată” sâmbătă cu privire la nevoile de ajutor militar ale statului evreu în fața ofensivei Hamas, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă citat de BFMTV

El a indicat că un anunț pe partea americană a fost posibil încă de duminică, dar a recunoscut că executivul se confruntă cu o situație parlamentară complicată, din moment ce una dintre camerele Congresului este paralizată după demiterea liderului său republican: „Probabil că Congresul are un rol de jucat aici, iar fără președintele din Camera Reprezentanților, aceasta este o situație fără precedent pe care va trebui să o gestionăm.”

Înalți oficiali americani și israelieni au lucrat de-a lungul zilei pentru a identifica unde Washington-ul poate fi de ajutor în timp ce Israelul se pregătește să răspundă la atac. Discutiile au avut loc inclusiv la Pentagon, Departamentul de Stat și Casa Albă, scrie CNN

„Suntem în discuții profunde cu israelienii cu privire la unele dintre nevoile lor speciale în timp ce ei raspund acestui atac”, a declarat sâmbătă un înalt oficial al administrației americane.

Oficialul a spus că „s-ar putea să avem mai multe de spus despre asta încă de mâine”.

Când Biden a vorbit sâmbătă devreme cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele a spus că SUA vor oferi Israelului ceea ce are nevoie pentru a se apăra, deși nu la un nivel de specificitate pentru a include anumite arme sau echipamente.

Oficialul a spus că israelienii probabil „se vor uita îndeaproape” la ce informații au existat înaintea atacului.

Dar ei au spus că nu există niciun „avertisment sau indicator specific din altă țară” care ar fi prezis un astfel de atac.

„În ceea ce privește nivelul de sofisticare a ceea ce s-a întâmplat peste noapte aici și a ceea ce continuă să se întâmple, aceasta este o problemă foarte diferită, o problemă diferită și nu am văzut nimic, susțin asta”, a spus oficialul.

SUA „întotdeauna împărtășesc informații în timp util despre amenințările din regiune, cu Israelul și alți parteneri”, a spus oficialul.

Oficialul a insistat că este „cu adevărat prematur să speculăm” dacă atacul de sâmbătă va zdruncina încercările administrației Biden de a intermedia un acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită.

Totuși, oficialul a spus că „grupurile teroriste precum Hamas nu vor afecta un astfel de rezultat”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră