Starlink în Ucraina: „Dacă cineva vrea jobul, să îl ia”

16 Oct 2022
Starlink în Ucraina: „Dacă cineva vrea jobul, să îl ia”

Miliardarul asigură că sistemul său de conexiune la internet prin satelit este singurul care poate ajuta armata ucraineană împotriva Rusiei, scrie BFMTV.

Sprijinul lui Elon Musk pentru Ucraina este sincer sau este o cascadorie de comunicare? Aceasta este întrebarea pusă de un articol CNN, care dezvăluie că șeful SpaceX nu mai vrea să plătească pentru a ajuta Ucraina. 

Serviciul de conexiune la internet prin satelit al SpaceX, Starlink, a fost activat în țară pentru a ajuta armata să comunice în ciuda distrugerii infrastructurii de telecomunicații convenționale. Însă, potrivit unei scrisori dezvăluite de CNN, SpaceX dorește acum ca autoritățile americane să plătească factura pentru acest serviciu, factură care se va ridica la 400 de milioane de dolari în următoarele douăsprezece luni.

„Starlink ar putea dispărea”

Informațiile l-au iritat în mare măsură pe Elon Musk: în ciuda participării financiare a multor țări la implementarea Starlink în Ucraina, acesta asigură că SpaceX finanțează comunicațiile ucrainene din fonduri proprii în valoare de 20 de milioane de dolari pe lună. Pe Twitter, el a multiplicat tweet-urile pentru a evoca sinceritatea sprijinului său pentru Ucraina.

"Starlink este principalul mijloc de comunicare pentru armata ucraineană pe front. Dacă dorește cineva jobul, să îl ia", a glumit Musk, după ce a asigurat că toate celelalte sisteme au explodat.

 

"Rusia vrea pielea lui Starlink. Pentru a se proteja, Starlink investește foarte mult în măsuri de protecție. Dar chiar și cu asta, Starlink ar putea dispărea", avertizează Elon Musk.

Declarații care, se pare, au calmat schimburile cu puterea ucraineană. După ce a fost insultat de oficialii țării propunând un plan de pace bazat pe cerințele rusești, Elon Musk a fost laudat în sfârșit de vicepremierul ucrainean, responsabil cu digitalul, Mykhailo Fedorov

"Elon Musk este incontestabil unul dintre principalii donatori privați pentru Ucraina. Starlink este un element esențial al infrastructurii noastre critice", a spus el.

 

Musk a sugerat, de asemenea, într-un interviu pentru The Financial Times, că tensiunile dintre China și Taiwan ar putea fi rezolvate prin predarea unui anumit control asupra Taiwanului către Beijing, scrie New York Times. „Elon Musk este întotdeauna un factor de risc”, a spus Xiaomeng Lu, director la Eurasia Group, un grup de consultanță politică și de cercetare din Washington. „Ucraina se joacă cu focul”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră