Proporția cetățenilor Uniunii Europene care fie „aprobă pe deplin”, fie „sunt pe deplin de acord” cu sprijinul financiar și militar pentru Ucraina a scăzut substanțial de la începutul invaziei ruse, potrivit unui sondaj recent, deși majoritatea doresc să ofere în continuare asistență la Kiev, scrie Newsweek
Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru din august, 24% dintre cetățenii UE au declarat că „sunt pe deplin de acord” cu „finanțarea achiziției și furnizării de echipamente militare și instruire către Ucraina”, în comparație cu 33% care au declarat că „aprobau pe deplin” acest lucru în aprilie 2022, la două luni de la invazie. Sprijinul total pentru furnizarea de finanțare militară Ucrainei a scăzut de la 67% la 48% în aceeași perioadă, proporția celor care se împotrivesc crescând de la 26% la 34%.
Ucraina a făcut unele câștiguri de la lansarea mult-așteptatei sale contraofensive în iunie, dar nu a reușit să facă o înaintare majoră care să taie podul terestru al Rusiei către Crimeea anexată în 2014 de Rusia. La Kiev există îngrijorări că sprijinul crucial occidental ar putea începe să scadă, în special odată cu viitoarele alegeri cheie atât în Statele Unite, cât și în mai multe țări europene.
Sondajul Eurobarometru a constatat că 26% dintre cetățenii UE „sunt pe deplin de acord” cu „sprijinirea financiară și economică a Ucrainei”, față de 42% care au aprobat-o pe deplin în aprilie 2022. Încă 38% au declarat că „tind să fie de acord” cu sprijinul financiar pentru Ucraina aducând cifra totală pentru sprijin la 64%.
Prin comparație, în aprilie 2022, 48% au declarat că „tind să fie de acord”, oferind o cifră combinată pentru sprijin de 80%. Proporția celor care se opun sprijinului financiar pentru Ucraina a crescut de la 16% la 28% în aceeași perioadă.
Cel mai recent Eurobarometru a chestionat 26.514 cetățeni ai UE din cele 27 de state membre UE între 24 și 31 august.
De asemenea, a constatat că proporția care susțin pe deplin sau în totalitate sancțiunile împotriva Rusiei a scăzut de la 55% la 46% între aprilie 2022 și august 2023, în timp ce proporția care au spus același lucru despre primirea refugiaților din Ucraina a scăzut de la 55% la 36%. În total, inclusiv cei care au spus că „tind să fie de acord”, 71% dintre cetățenii UE au susținut sancțiunile împotriva Rusiei și 76% primirea refugiaților ucraineni.