Sprijin pentru Ucraina: Joe Biden a prevazut 6,8 trilioane de dolari în proiectul de buget 2024

10 Mar 2023
Sprijin pentru Ucraina: Joe Biden a prevazut 6,8 trilioane de dolari în proiectul de buget 2024

Joe Biden a prezentat un buget propus de 6,8 trilioane de dolari pentru anul 2024, scrie Le Monde.

Pe fondul războiului din Ucraina și a tensiunilor continue cu China, apărarea rămâne în primul rând pe agenda bugetului SUA, cheltuielile planificate crescând cu 3,2%, până la un total de 842 de miliarde de dolari (796 de miliarde de dolari).

Efortul de sprijinire a Ucrainei, și mai larg a partenerilor europeni prin NATO (menționați la pagina 39 a documentului) este dotat cu 6 miliarde de dolari (5,67 miliarde de euro), ideea fiind „întărirea capacităților Statelor Unite, ale aliaților și parteneri în fața agresiunii ruse” .

Potrivit  Serviciului de Cercetare al Congresului, „Din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, până la 27 februarie 2023, Statele Unite au angajat aproximativ 34 de miliarde de dolari [ 32 de miliarde de dolari] euro] în ajutor de securitate pentru a ajuta Ucraina în eforturile sale de a-și păstra integritatea teritorială, de a-și asigura granițele și de a îmbunătăți interoperabilitatea cu NATO. Din acest total, administrația Biden a angajat mai mult de 31,7 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul războiului din 2022 .

Departamentul de Stat oferă aproximativ aceeași sumă – 31,8 miliarde de dolari (29,9 miliarde de euro) – și detaliază armamentul care a fost livrat Ucrainei. Mai mult, ajutorul american nu este doar militar: este și financiar și umanitar. Institutul de reflecție american Council on Foreign Relations estimează că Statele Unite au cheltuit 75 de miliarde de dolari (70 de miliarde de euro) pentru a sprijini Ucraina începând cu 24 februarie 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră