Cu o creștere bruscă a numărului de noi infectări zilnice cu coronavirus, mulți părinți din Spania refuză să își trimită copii înapoi la școală în ciuda amenințărilor cu sancțiuni, scrie Radio Europa Liberă România.
„Ca să înveți ai toată viața la dispoziție, dar nu ai decât o singură sănătate", spune Aroa Miranda, mamă a doi băieți de 8 și 3 ani care nu vor merge la școală în această săptămână la Castellon de la Plana, citată de agenția AFP.
La fel și alte state din Vest, Spania își redeschide școlile în această lună în ciuda apariției de noi focare care ridică numărul de cazuri zilnice la cifre atinse în timpul perioadei când tot continentul era în pandemie.
„Întoarcerea la școală este tratată ca un experiment, ca și cum am fi cobai", spune Miranda. „Pentru copilul meu de 8 ani, am să pretind că e bolnav ca să nu fiu nevoită să îl trimită la școală", mai spune mama.
Chiar dacă măștile sunt obligatorii pentru copii peste 6 ani și măsuri de distanțare socială au fost implementate, părinții nu consideră că este suficient.
„Dacă eu nu pot să mă întâlnesc cu mai mult de zece persoane la mine acasă, nu înțeleg de ce fiul meu trebuie să fie în clasă cu 25 de copii", arată părinții.
De circa câteva săptămâni, Spania se confruntă cu o serie de proteste și petiții prin care se solicită măsuri de siguranță mai bune în școli.
Un sondaj de opinie realizat de Ipsos a arătat că majoritatea părinților din Spania susțin limitarea numărului de zile pe care copii le petrec în școli, iar 25% ar prefera să aștepte între patru și șase luni înainte să îi trimită înapoi.
În fața acestor controverse, autoritățile au fluctuat în răspunsuri între asigurări că situația este sub control și amenințări cu sancțiuni.
Spania trece deja printr-un ″al doilea val″ al epidemiei de COVID-19, care ar putea ajunge în restul Europei în următoarele zile, avertizează un studiu efectuat de un spital şi de o universitate din regiunea spaniolă Catalonia, informează EFE, preluată de agerpres.ro.
Spitalul Universitar ‘Germas Trias i Pujol’ (‘Can Ruti’), din Badalona (Barcelona), şi Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) au trimis Comisiei Europene studiul, datat 2 septembrie şi despre a cărui existenţă s-a aflat duminică.
Cele două instituţii explică faptul că ″efectul barurilor şi restaurantelor ar putea avea repercusiuni uriaşe în evoluţia epidemiilor″, unde măsurile preventive - cum ar fi distanţarea fizică şi folosirea măştii de protecţie - se respectă mult mai puţin decât în alte circumstanţe.
Purtând titlul ″Analize şi previziuni referitoare la COVID-19 pentru UE-EFTA-Regatul Unit şi alte ţări″, studiul avertizează autorităţile europene că momentul actual este crucial pentru a stopa un al doilea val şi că, în caz contrar, s-ar putea reveni la o situaţie similară lunii martie, când contagierea cu coronavirus s-a răspândit necontrolat.
Anchetatorii se întreabă de ce Spania ocupă primul loc în al doilea val în ceea ce priveşte numărul de cazuri de infectare, fiind vorba despre o ţară cu temperaturi ridicate pe timpul verii, unde oamenii petrec mult timp în exterior, unde rata infectărilor este de 20 de ori mai scăzută decât în spaţiile închise.