Spania: activiștii ecologiști stropesc o mumie egipteană și mai multe tablouri

14 Noi 2022
Spania: activiștii ecologiști stropesc o mumie egipteană și mai multe tablouri

Activiștii de mediu au împroșcat duminică cutia de sticlă a unei replici a unei mumii la Muzeul Egiptean din Barcelona pentru a denunța inacțiunea guvernelor adunate pentru COP27 în Egipt în fața schimbărilor climatice, scrie Le Figaro.

Doi tineri activiști, un bărbat și o femeie aparținând colectivului „Futuro Vegetal”, au stropit cutia de sticlă cu petrol fals, apoi pereții cu sânge fals, folosind sticle de plastic de Coca-Cola.

Ei au dezvăluit apoi un banner mare în care se cere „ justiția climatică”, denunțând o „COPCA COLA” cu referire la reuniunea la summit-ul COP27 privind clima de la Sharm el-Sheik, Egipt, și Coca-Cola, sponsorii oficiali ai conferinței. Gigantul băuturilor răcoritoare este denunțat de multe ONG-uri de mediu pentru activitățile pe care le consideră poluante în întreaga lume, în special din cauza producției masive de sticle de plastic.

La sosirea poliției, tinerii activiști au cooperat și nu au fost arestați. Muzeul Egiptean a indicat însă că intenționează să depună o plângere din cauza prejudiciului cauzat. Activiști din același colectiv, afiliat colectivului Extinction rebelion, și-au lipit mâna pe 5 noiembrie pe ramele tablourilor lui Francisco Goya de la Muzeul Prado din Madrid pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale, acțiune considerată „nejustificată” de Ministrul Culturii spaniol.

„Profund șocate”

Aproape o sută de muzee internaționale s-au declarat joi „profund șocate” de acțiunile care vizează operele de artă organizate de activiști de mediu și au amintit rolul lor în conservare. Câteva alte astfel de acțiuni au fost desfășurate în ultimele săptămâni de activiștii pentru climă, care au vizat clădiri emblematice, dar și opere de artă celebre din mai multe orașe din Europa.

Activiștii ecologisti au încercat vineri, fără succes, la Oslo să se lipeasca de pictura „Țipătul”, capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunța industria petrolului din Norvegia. La începutul acestei luni, doi activiști din „Last Generation” au vărsat piure de cartofi pe sticla care protejează pictura lui Claude Monet „Les Meulesla Muzeul Barberini din Potsdam, Germania.

Activiștii s-au lipit și de sticla care protejează „Fata cu un cercel de perle” a lui Johannes Vermeer la un muzeu din Olanda. 

Alții au aruncat supă pe tabloul lui Vincent van Gogh „Floarea-soarelui”  la National Gallery din Londra.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră