Activiștii ecologiști s-au lipit de celebrul tablou „Fata cu un cercel de perle”: „Să vă fie rușine!” a strigat un vizitator

27 Oct 2022
Activiștii ecologiști s-au lipit de celebrul tablou „Fata cu un cercel de perle”: „Să vă fie rușine!” a strigat un vizitator

Capodopera pictorului Johannes Vermeer „Fata cu cercel de perlă” a devenit joi cea mai recentă operă de artă vizată de activiștii pentru schimbările climatice într-un protest la muzeul Mauritshuis din Haga. Tabloul nu a fost deteriorat, scrie Washington Post.

Un videoclip postat pe Twitter a arătat un bărbat turnând ceea ce pare a fi suc de roșii peste un alt bărbat care părea să încerce să-și lipească capul de faimoasa pictură. 

Radiodifuzorul olandez NOS a raportat a declarat că tabloul din muzeul Mauritshuis nu a fost deteriorat. Unul dintre bărbați, purtând un tricou pe care scria „Just Stop Oil”, a strigat „Cum te simți când vezi ceva frumos și neprețuit aparent distrus în fața ochilor tăi? Te simți revoltat? Bun. Acesta este sentimentul când vezi planeta distrusă chiar în fața ochilor noștri.”

El a continuat spunând că pictura este protejată de sticlă în timp ce un vizitator al muzeului strigă: „Să-ți fie rușine!”

Muzeul nu a raspuns imediat la apelurile și e-mailurile pentru comentarii joi.

Poliția din Haga a declarat că a arestat trei persoane pentru „violență publică împotriva proprietății”, dar nu a dat detalii.

La începutul acestei luni, protestatarii împotriva schimbărilor climatice au aruncat cu piure de cartofi într-un tablou Claude Monet dintr-un muzeu german și un protest similar a avut loc la Londra unde protestatarii au aruncat supă peste „Floarea soarelui” lui Vincent van Gogh, în Galeria Națională.

În ambele cazuri, picturile nu au fost afectate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră