„Oamenii mor de foame, de frig, oamenii mor. Trăim într-o catastrofă climatică. Și ție ți-e frică de supa de roșii sau piureul de cartofi peun tablou. Ne este frică pentru că oamenii de știință ne spun că nu ne vom putea hrăni familiile după 2050”, a spus unul dintre cei doi activiști din spatele acestei acțiuni, scrie BFMTV.
După supa aruncată pe un Van Gogh, piure pe un Monet. Mișcarea germano-austriacă de nesupunere civilă Generația Letzte a distribuit pe Twitter duminică după-amiază un videoclip în care vedem doi activiști aruncând piure de cartofi în tabloul Les Meules (Pietrele de moară) al pictorului impresionist francez Claude Monet, expus la Muzeul Barberini din Potsdam, Germania. Lucrarea, protejată cu sticlă, nu a fost deteriorată în timpul acestei acțiuni, potrivit postului public RBB .
#Kartoffelbrei auf #Monet:
— Letzte Generation (@AufstandLastGen) October 23, 2022
Was ist mehr wert #FürAlle – Kunst oder Leben?
Monet liebte die Natur und hielt ihre fragile Schönheit in seinen Werken fest.
Warum haben viele mehr Angst davor, dass eines dieser Abbilder Schaden nimmt, als vor der Zerstörung unserer Welt selbst? pic.twitter.com/0Rh1ZS6yjk
„Inima mea a încetat să mai bată când am auzit despre această acțiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al muzeului Barberini pentru RBB, adăugând că este cel mai scump tablou Monet vândut vreodată.
Pe Twitter, primarul Potsdam Mike Schubert a criticat acțiunea activiștilor. "Aceasta este barbarie culturală, nu expresie politică. Vă subminați intențiile", a scris el.
Greva foamei în fața Reichstagului
Pe 14 octombrie, doi activiști britanici pentru climă fuseseră deja remarcați pentru că au aruncat supă de roșii pe tabloul Floarea soarelui de Vincent Van Gogh, expus la National Gallery din Londra și protejat tot de sticlă. „Sunteți mai preocupați de protejarea unui tablou sau de protejarea planetei noastre și a locuitorilor săi?”, au întrebat ei, la fel ca activiștii din Potsdam.
Mișcarea Generației Letzte (Ultima generație) este obișnuită cu acțiunile de nesupunere civilă. După cum spune The Guardian, unii dintre membrii săi au intrat în greva foamei în fața Reichstagului din Berlin anul trecut, invocând inacțiunea climatică a liderilor germani .
La începutul acestui an, alți membri ai mișcării și-au lipit mâinile de asfaltul uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Germania.