Popularitatea liderului rus a crescut de la începutul ofensivei din Ucraina, urcând la 83% în martie 2022, nivel la care a rămas în februarie 2023, potrivit unui centru de cercetare independent rus. Această curbă de popularitate a scăzut ușor în septembrie anul trecut, când Kremlinul a decretat mobilizarea „parțială”, scrie TF1Info.
Ofensiva din Ucraina ar fi sporit popularitatea lui Vladimir Putin. La un an de la începerea invaziei ruse, 83% dintre ruși sunt mulțumiți de acțiunea președintelui lor, potrivit ultimelor cifre ale presupusului institut rus de sondaj independent Levada, datând din februarie 2023. Un scor atins deja de șeful Kremlinului în martie 2022, potrivit centrului independent de cercetare, imediat după izbucnirea conflictului.
Ratingul său de popularitate a sărit amețitor de la această ofensivă, de când a scăzut la 63% în decembrie 202c potrivit institutului Levada, cifre care se găsesc în videoclipul din partea de sus a articolului. Apoi a scăzut ușor la 77% în septembrie 2022, luna în care liderul rus decretase o mobilizare „parțială” , care a dat naștere la valuri de mobilizare, înainte ca satisfacția publicului să crească din nou.
Dincolo de cenzura practicată de Kremlin, întărită încă de la începutul războiului, propaganda încearcă să federalizeze în jurul președintelui rus, alimentând sentimentul patriotic din Rusia, deja deosebit de puternic. Timp de un an, războiul s-a desfășurat și pe frontul informațional, autoritățile acuzând în special Kievul că promovează ideologia nazistă.
Într-o țară în care salariile sunt deosebit de mici, Vladimir Putin dorește, de asemenea, să facă atractive carierele militare jucând pe un argument economic. În Rusia, compensația minimă plătită de Moscova voluntarilor este de 195.000 de ruble (aproximativ 2.500 de euro), sau de patru ori salariul mediu rusesc.
Tot conform acestui sondaj, 69% dintre ruși cred că țara lor „merge în direcția cea bună” . Au fost doar 46% în noiembrie. Ei sunt astfel o majoritate pentru a avea o imagine negativă despre occidentali: acest lucru nu este nou pentru Statele Unite, dar este cu atât mai mult pentru Uniunea Europeană. Astfel, 48% dintre ruși au o imagine negativă a Europei față de 37% care au o imagine pozitivă.
Opinia publică rusă pare așadar, ca și în 2014, animată de un val de febră naționalistă, un reflex de coeziune în jurul puterii existente și împotriva inamicului extern. Vladimir Putin poate revendica popularitate reală și sprijin popular.
Un element de ponderare: sprijinul pentru Vladimir Putin variază în funcție de categoriile de populație. Tinerii, în special din zonele urbane, sunt cei mai critici. Acolo suntem mai degrabă la 50-50 conform mai multor cercetători ruși. Tot acolo îi găsim pe susținătorii adversarului întemnițat Alexeï Navalny.
Concluzia logică este că nu ar trebui să mizăm pe o posibilă revoltă populară în Rusia. Aceasta este o ipoteză foarte puțin probabilă, aproape o utopie. Nu de aici poate veni o schimbare de curs. Vladimir Putin poate crede în mod legitim că rușii îl susțin, chiar dacă febra naționalistă va scădea, fără îndoială, puțin, mai ales dacă conflictul se împotmolește. Dacă există o schimbare în ofensiva rusă, cel mai probabil se va datora impasurilor militare în serie sau presiunii ipotetice din anturajul de la Kremlin, scrie FranceInfo
Près de 83% Russes approuvent action de Vladimir Poutine, gagnant douze points par rapport à février 2022
— Bertrand SCHOLLER (@55Bellechasse) March 31, 2022
selon l'enquête publiée le 31 mars par l'institut russe indépendant Levada
Le Premier ministre Mikhaïl Michoustine gagne lui 11 points (71%, contre 60% en février)@YvesPDB pic.twitter.com/EPmTFbFrCV