SMS-urile Ursulei von der Leyen cu Pfizer în fața tribunalelor belgiene: acuzații de uzurpare de funcții, distrugere de documente publice și corupție

24 Iun 2024
SMS-urile Ursulei von der Leyen cu Pfizer în fața tribunalelor belgiene: acuzații de uzurpare de funcții, distrugere de documente publice și corupție

Ursula von der Leyen ar putea fi împiedicată să candideze pentru un al doilea mandat? Președintele Comisiei Europene din 2019 se află în orice caz în dificultate, în timp ce Partidul Popular European (PPE), grupul său politic, nu s-a prezentat în timpul unei audieri în fața instanței de fond francofonă de la Bruxelles, relatează Euractiv vineri, 21 iunie, citat de revista Marianne si ziarul belgian Le Soir

În aprilie 2023, un lobbyist belgian a depus o plângere penală împotriva Ursula von der Leyen în legătură cu negocierile contractului de vaccin SMS cu CEO-ul Pfizer. La audierea în fața unei instanțe de la Bruxelles vineri, 21 iunie, Partidul Popular European al președintelui Comisiei Europene nu s-a prezentat.

Frédéric Baldan, fost lobbyist al Parlamentului European specializat în relaţiile China/Europa, o acuză pe von der Leyen că a negociat în urmă cu trei ani un contract de vaccinare cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, „prin SMS, în secret”. Aceasta „fără niciun mandat” din partea statelor membre UE, scrie Le Soir

Plângerea sa subliniază în special o „distrugere a documentelor publice” care este condamnabilă penal dar și de uzurpare de funcții și titluri luare ilegală de interese și corupție.

Absența în instanță a avocaților din Partidul Popular European, cărora reclamantul le-a cerut să respingă candidatura Ursulei von der Leyen la realegere în functia de presedinta a Comisiei Europene, a creat o surpriză. Judecătorul ar fi putut decide o amânare dar ea a ales să-l asculte pe avocatul lobbyistului belgian, considerând cazul „urgent” .

Și pentru un motiv întemeiat: „slujbele de top” ale UE – inclusiv postul de președinte al Comisiei – ar trebui să fie decise între liderii celor „Douăzeci și șapte” la un summit din 27 și 28 iunie.

De asemenea, reclamantul consideră că a existat o încălcare a Codului de conduită pentru membrii Comisiei Europene, o reglementare etică a UE care impune membrilor să-și respecte „datoria de independență, onestitate și loialitate” în funcțiile lor.

Din 2023, Baldan a sesizat mai multe instanțe belgiene, precum și sistemul de justiție al UE, în paralel cu o anchetă a Parchetului European care a anunțat în octombrie 2022 că declanșează investigații privind achiziționarea de vaccinuri anti-Covid în UE.

El crede acum că Partidul Popular European (PPE, dreapta), lider în hemiciclul de la Strasbourg, trebuie să retragă candidatura Ursulei von der Leyen pentru propria succesiune la șefia executivului european, după alegerile din această lună.

Acesta este subiectul sesizării instanței civile de la Bruxelles în proceduri de urgență, întrucât șefii de stat și de guvern ai UE se întâlnesc pe 27 și 28 iunie cu privire la chestiunea alocarii „locurilor de top”, adica pozițiile cheie ale instituțiilor (Comisia, Parlamentul, Consiliul European).

Conflict de jurisdicție

„Suntem la momentul potrivit în care puteți face ceva”, a spus Diane Protat, avocatul lui Baldan, în instanță. „PPE poate prezenta un alt candidat care nu va fi inculpat penal într-un dosar în derulare”.

Cererea de retragere a sprijinului PPE trebuie să fie însoțită de o penalizare financiară pe zi de întârziere, a mai susținut avocatul.

Decizia va fi pronunțată „înainte de 27 iunie”, a spus judecătorul în procedură sumară la finalul ședinței, la care PPE nu a fost reprezentat.

Solicitat de AFP, partidul a refuzat să comenteze.

Prin anunțarea anchetei sale în octombrie 2022, Parchetul European, un organism independent al UE responsabil în special de combaterea fraudei cu fonduri ale Uniunii, a evidențiat „interesul public extrem de ridicat” în această problemă a vaccinurilor (pe care UE le-a achiziționat în principal de la duoul american-german Pfizer/BioNTech).

În decembrie este programată o audiere în fața unei alte instanțe belgiene, la Liège (est), în fața căreia Baldan contestă competența Parchetului European.

Cât despre PPE, ce strategie după absența acestuia la audierea de vineri? Acesta nu a avertizat adversarul sau judecătorul de absența acestuia, ceea ce ar simboliza „omerta” care caracterizează acest caz, potrivit avocatului reclamantului.

Potrivit Euractiv, mai multe ipoteze pot ajuta la înțelegerea absenței grupului politic al lui von der Leyen: aceasta ar putea fi o încercare de a amâna audierea până după summitul Consiliului programat pentru sfârșitul lunii iunie - sau chiar după votul Parlamentului European - sau ar putea indica faptul că problema nu este considerată suficient de gravă pentru a trimite avocați.

Schimbul de mesaje SMS între doamna von der Leyen și domnul Bourla, dezvăluit de New York Times în 2021, a stârnit controverse și a determinat intervenția mediatorului UE. În vara anului 2022, a considerat „problematic” refuzul Comisiei de a trimite mesajele text în cauză către presă.

Chestionată în contextul raportului mediatorului, Comisia a precizat în special că acest tip de documente „efemere” nu se păstrează, spre deosebire de celelalte, și că căutările pentru a le găsi au rămas în zadar.

În ceea ce îl privește pe Frédéric Baldan, el spune că i s-a retras acreditarea de lobby din Parlamentul European în 2023, ca „măsură de răzbunare” după atacurile sale lansate împotriva doamnei von der Leyen și a Comisiei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră