Slovacia suspectează tehnicienii ruși că au sabotat avioanele MIG-29 destinate Ucrainei

09 Apr 2023
Slovacia suspectează tehnicienii ruși că au sabotat avioanele MIG-29 destinate Ucrainei

Este posibil ca tehnicienii ruși să fi sabotat în mod intenționat MiG-29 – avioane de luptă de fabricație sovietică – aparținând armatei slovace, a declarat de ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nai citat de Euractiv

MiG-29 sunt avioane bimotoare de fabricație sovietică care au aparținut armatei slovace de la despărțirea dintre Cehoslovacia în 1993. Au fost donate recent Ucrainei pentru a lupta împotriva invadatorului rus, iar armata slovacă nu le-a folosit. august 2022.

„Ar putea zbura, dar asta nu înseamnă că ar putea fi folosite în luptă. Ucrainenii au venit în Slovacia cu o săptămână înainte de plecare [avioanelor], au adus piese de schimb și au inspectat avioanele”, a explicat domnul Naï după opoziție, condusă de partidul SMER – social-democrație (SMER-SD) al fostului prim-ministru. Robert Fico, a criticat puternic guvernul pentru că a renunțat la aceste dispozitive

Naď a sugerat că defecțiunile pe care le întâmpinau aceste avioane ar fi putut fi cauzate în mod intenționat de tehnicieni ruși, care au fost prezenți la baza aeriană Sliač din Slovacia până anul trecut.

„Pe baza suspiciunilor noastre, poliția investighează acest lucru. Erau piese în motoarele avionului la care aveau acces tehnicienii slovaci și apoi erau piese la care aveau acces doar tehnicienii ruși. Defectele au apărut doar pe părțile la care au avut acces rușii”, a subliniat ministrul.

Ancheta nu a reușit până acum să stabilească intențiile din spatele presupusului sabotaj.

Cu toate acestea, se spune că Ministerul Apărării „a simțit o pierdere a încrederii în tehnicienii ruși de la Sliač, deoarece au continuat să apară erori în părți la care erau singurii care puteau accesa” , a adăugat ministrul.

Generalul locotenent Ľubomír Svoboda, un pilot de rang înalt în armata slovacă, a sugerat, de asemenea, că rușii au avariat intenționat avioanele de luptă.

„Am recuperat un motor care trebuia să dureze 350 de ore. Și până la urmă, [avionul care l-a avut] a zburat doar 70 de ore. Ce putem deduce din asta? S-ar putea să fi existat defecte de fabricație […] Nu știu ”, a spus el într-un interviu pentru mass-media Denník N.

Când Bratislava a decis să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, Ambasada Rusiei în Slovacia a declarat că este „o escaladare imprevizibilă și periculoasă a conflictului, pentru care inițiatorii deciziilor luate vor fi trași la răspundere” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră