Slovacia: partidul care se opune ajutorului pentru Ucraina a câștigat alegerile

01 Oct 2023
Slovacia: partidul care se opune ajutorului pentru Ucraina a câștigat alegerile

Partidul fostului premier Robert Fico a fost primul, dar va trebui să formeze o coaliție pentru a obține majoritatea absolută în parlament, scrie Le Figaro

Partidul populist slovac Smer-SD, opus ajutorului Ucrainei, a câștigat alegerile legislative din Slovacia , conform numărării aproape tuturor voturilor, sâmbătă, 30 septembrie. Votul în această țară de 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE) și NATO, este considerat decisiv pentru a ști dacă Slovacia poate să rămână pe cursul ei pro-occidental sau să se îndrepte mai mult spre Rusia.

Partidul fostului premier Robert Fico a obținut 23,3% din voturi, în fața partidului de centru Slovacia Progresistă (PS), susținut de 17,03% dintre alegători, după numărarea a 99,43% din buletine. Rezultatele finale sunt așteptate în câteva ore.

Campanie furtunoasă

Președintele slovac Zuzana Caputova a declarat săptămâna aceasta pentru AFP că va încredința formarea următorului guvern liderului partidului câștigător, indiferent de „ preferința ei personală” ca fost membru al Slovaciei Progresiste.

Smer-SD a declarat că nu va comenta votul decât mai târziu, duminică. Robert Fico a evitat cu grijă reporterii în ziua alegerilor. Smer-SD promisese în timpul campaniei electorale să oprească ajutorul pentru Ucraina vecină.

În timpul unei campanii electorale furtunoase, marcată de rate deosebit de ridicate de dezinformare online și care a dat naștere la mai multe certuri între candidați, Robert Fico a atacat UE și NATO, precum și minoritatea LGBTQ. El s-a opus, de asemenea, oricărui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă cu invazia rusă.

Coaliţie

Câștigătorul alegerilor, însă, va avea nevoie de ajutorul partidelor mai mici pentru a forma o coaliție majoritară în parlamentul cu 150 de locuri. Noul guvern îl va înlocui pe cel al coaliției de centru-dreapta aflată la putere din 2020, care s-a schimbat de trei ori în trei ani și care a oferit un ajutor militar și umanitar considerabil Ucrainei.

Alegerea partenerilor de coaliție include șapte partide, potrivit sondajului, intrat în Parlament. Pe lângă cei doi câștigători, aceștia sunt Hlas-SD (15,43%), condus de Peter Pellegrini, fost vicepreședinte al Smer-SD și succesorul lui Robert Fico în funcția de șef al guvernului în 2018, Olano (9,34%, centru). ), Mișcarea Creștin Democrată (KDH, 7,14%), Libertate și Solidaritate (SaS, liberal, 5,64%) și Partidul Național Slovac (SNS, 5,8%), conform rezultatelor parțiale.

Hlas-SD s-a născut în 2020 dintr-o despărțire în Smer care a avut loc la doi ani după plecarea lui Robert Fico din funcția de prim-ministru în urma uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale. Jan Kuciak a dezvăluit existența unor legături între mafia italiană și guvernul lui Fico în ultimul său articol publicat postum.

Slovacia a devenit independentă în 1993, în urma unei separări pașnice de Cehia, după ce Cehoslovacia s-a scuturat de patru decenii de guvernare comunistă în 1989.

Ghici cine s-a întors

Premierul maghiar Viktor Orbán  a fost unul dintre primii care l-au felicitat pe Fico pentru victorie. "Ghicește cine s-a întors!"  a spus Orbán pe rețelele de socializare, salutând „victoria incontestabilă” a lui Fico în alegeri. „Întotdeauna este bine să lucrezi împreună cu un patriot. Abia astept!" a adăugat liderul maghiar.

Buletinul de vot de sâmbătă a fost privit ca fiind esențial pentru viitorul Slovaciei, nu numai datorită jurământului lui Fico de a abandona ajutorul Ucrainei, ci, în general, având în vedere simpatiile sale pro-Moscova într-o țară membră NATO. Fico a spus audienței sale din Topoľčany în august, de exemplu, că „războiul din Ucraina nu a început acum un an, a început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Lugansk”.

Fico a lăudat, de asemenea, Uniunea Sovietică pentru că ar fi eliberat ținuturile cehe și slovace de Germania nazistă la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. „Pentru numele lui Dumnezeu, ne-au eliberat, ar trebui să arătăm un oarecare respect”, și-a avertizat ascultătorii. „Trebuie să spunem lumii întregi, libertatea a venit din Est, războiul vine întotdeauna din Vest”, a spus el.

„A fost fără echivoc o victorie a Armatei Roșii, iar Smer își va aminti această istorie în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare secundă”, le-a spus Fico susținătorilor săi la mitingul din august.

Rastislav Kačer, un diplomat de carieră și fost ministru de externe slovac, a spus că bănuiește că Fico nu este la fel de pro-rus pe cât credea în campania electorală, dar că populismul său este totuși un pericol pentru țară. Nu este atât de mult faptul că Fico este pro-rus sau anti-occidental, a spus el: „Acesta este un conflict între autoritarismul corupt și ordinea democratică, liberală”.

"Fico găsește o mare inspirație în stilul de guvernare Orbán, care este modelul politic al lui Putin”, a declarat Kačer pentru POLITICO. „S-ar putea să nu vrea să facă tot ce spune. Probabil că încă mai crede că îi poate păcăli pe toată lumea din nou provocând emoții populiste anti-occidentale acasă, pretinzând curaj rebel împotriva UE și NATO – și apoi acționând ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”

„Dar de data aceasta merge prea departe. El reformatează societatea, utilizând propaganda rusă în [stil] Orban”, a spus Kačer. „Este o cale foarte periculoasă pe care o parcurge acum.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră