Slovacia oprește ajutorul militar pentru Ucraina

05 Oct 2023
Slovacia oprește ajutorul militar pentru Ucraina

Slovacia a decis să-și înghețe deciziile privind sprijinul militar pentru Kiev în așteptarea noului guvern, în urma succesului electoral al partidelor care se opun ajutorului acordat vecinului său ucrainean, a aflat Le Monde din surse de la președinție.

„Președintele Caputova împărtășește punctul de vedere al prim-ministrului (în exercițiu) Ludovit Odor, potrivit căreia decizia cu privire la această problemă ar trebui să reflecte rezultatele recentelor alegeri legislative”, a declarat Martin Strizinec, purtătorul de cuvânt, pentru Agenția France-Presse.

„O decizie de a oferi asistență militară în acest moment ar crea un precedent pentru viitoarele schimbări în puterea politică. În plus, actualul guvern tehnic are competențe limitate ”, a adăugat el.

El nu a spus dacă vor fi luate decizii majore în curând.

El a subliniat, de asemenea, că președintele Zuzana Caputova  „nu și-a schimbat poziția cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei și că va continua să îl susțină în limitele posibilităților încă disponibile pentru forțele armate slovace” .

Președintele i-a încredințat luni formarea noului guvern social democratului Robert Fico, care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei și considerat pro-rus.

Partidul lui Fico, Smer-SD, a obținut 23% din voturi și a învins partidul centrist Progressive Slovakia (PS, 18%), la votul de sâmbătă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră