Fostul comisar european Thierry Breton a criticat poziția lui Elon Musk care și-a arată sprijinul față de extrema dreaptă din Germania acuzându-l de „interferența străină”. "Omule, „interferența străină” americană este singurul motiv pentru care astăzi nu vorbești germană sau rusă, i-a raspuns Musk pe X, scrie BFMTV
Sprijinul puternic al lui Elon Musk pentru partidul de extremă dreapta din Germania a fost punctul de plecare pentru schimburi tensionate între miliardar și Thierry Breton, fostul comisar european pentru afaceri digitale. Mesajul proprietarului platformei X („Numai AfD poate salva Germania”) a făcut furori în Europa.
„Cu câteva săptămâni înainte de următoarele alegeri din Germania, Elon Musk – cel mai mare influent al lumii pe X și potențial membru al viitoarei administrații americane – susține deschis partidul de extremă dreapta AfD. Nu aceasta este însăși definiția ingerinței străine?” a scris fostul comisar într-un mesaj postat pe X.
Insulte regulate
„Trebuie să punem capăt „standardelor duble” și să aplicăm #DSA în Europa”, a adăugat el, referindu-se la regulamentul Uniunii Europene privind serviciile digitale („Digital Services Act”), care urmărește o mai bună aplicare a legilor europene de către platformele digitale. .
„Omule, „interferența străină” americană este singurul motiv pentru care astăzi nu vorbești germană sau rusă”, a răspuns Elon Musk duminică, într-o aluzie la debarcarea americană în Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un răspuns care urmează invectivelor (și insultelor) regulate între cei doi bărbați.
Dar în spatele postării lui Thierry Breton, există mai presus de toate suspiciuni privind modificarea algoritmului lui X (apoi Twitter) după achiziționarea acestuia de către Elon Musk. Cu toate acestea, practica modificării unui algoritm pentru a evidenția în mod repetat postările unui anumit utilizator este interzisă de DSA, regulamentul european privind serviciile digitale. Dacă se va dovedi adevărat că conținutul acestuia din urmă este împins artificial de rețeaua sa de socializare, cea mai mică dintre pozițiile sale ar constitui de fapt ingerință electorală. O situație observată recent în România, unde Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra TikTok după anularea votului alegerilor prezidențiale, scrie Le Figaro
Apropierea lui Elon Musk de Donald Trump, care se va întoarce la Casa Albă pe 20 ianuarie, ridică semne de întrebare cu privire la modul în care UE va gestiona problema rețelei de socializare X, suspectată că amplifica dezinformarea.
Această rețea a fost inculpată oficial în iulie pentru trei presupuse infracțiuni: înșelăciune a utilizatorilor cu bifă albastră care ar trebui să certifice sursele de informații, transparență insuficientă în jurul reclamelor, nerespectarea obligației de acces la datele de pe platformă de către cercetătorii autorizați.
Pentru fiecare dintre ele, și din lipsă de conformitate, Comisia ar putea impune lui Elon Musk o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală a tuturor companiilor pe care le controlează, suficientă pentru a ajunge la câteva miliarde de euro.
Bro, American “foreign interference” is the only reason you’re not speaking German or Russian rn lmao https://t.co/uTuMudRuLt
— Elon Musk (@elonmusk) December 22, 2024