Elon Musk îl insultă pe cancelarul Olaf Scholz și spune din nou că sprijină AfD

23 Dec 2024
Elon Musk îl insultă pe cancelarul Olaf Scholz și spune din nou că sprijină AfD

Miliardarul își exprimase deja sustinerea pentru populistul britanic Nigel Farage și pentru italianca Giorgia Meloni, scrie Le Figaro

Implicarea miliardarului american Elon Musk în politica europeană devine din ce în ce mai clară, la fel ca și sprijinul său pentru dreapta radicală. Vineri, cel mai bogat om din lume a susținut clar și fără ambiguitate Alternative für Deutschland (AfD), partidul german de extremă dreapta, după ce l-a numit pe Olaf Scholz idiot incapabil . Cu câteva zile mai devreme, îl lăudase din nou pe populistul englez Nigel Farage.

Într-un mesaj postat pe X, rețeaua sa de socializare, Elon Musk a scris: Numai AfD poate salva Germania." Declarația, care a înregistrat 25 de milioane de vizualizări în aproximativ zece ore, vine cu două luni înainte de alegerile legislative anticipate și poate fi văzută doar ca o interferență explicită în politica germană. Elon Musk nu mai este doar un om de afaceri de succes, din moment ce a dat dovadă de o complicitate din ce în ce mai mare cu președintele ales Donald Trump, care l-a numit să conducă un guvern al comisiei de eficiență , o funcție oficială. Sentimentul de jena este cu atât mai mare la Berlin.

Poziții sceptice cu privire la schimbarile climatice

Intervenția lui Musk este de fapt o reacție la un videoclip publicat de Naomi Seibt, o activistă germană de 24 de ani. Tânăra, apropiată de AfD și de dreapta nord-americană, este cunoscută pentru pozițiile ei de sceptic climatic și anti-imigrație, precum și pentru admirația ei pentru Elon Musk. În postarea ei, ea a protestat împotriva candidatului creștin-democrat Friedrich Merz (CDU), pe care sondajele îl plasează în fruntea cursei pentru cancelar, cu 32% din voturi, și l-a criticat că a exclus în avans orice alianță cu AfD, în prezent al doilea partid, cu 19% din voturi.

Cancelarul german, Olaf Scholz, candidat la realegere, nu și-a ascuns supararea: Libertatea de exprimare se aplică și miliardarilor”, a recunoscut el . Dar înseamnă și că putem spune lucruri care nu sunt corecte și care nu sunt sfaturi politice bune."   AfD,  în mod ne-surprinzător, a jubilat. Într-un mesaj pe X, liderul acestei formații, Alice Weidel i-a mulțumit călduros lui Musk în limba engleză și i-a urat lui, precum și lui Donald Trump, „tot ceea ce este mai bun pentru următorul mandat”.

Intervenția bruscă a lui Elon Musk nu este prima de pe scena germană. În noiembrie, miliardarul l-a numit pe Olaf Scholz nebun , după destrămarea coaliției guvernamentale. Vara trecută, când AfD facea scoruri istorice, el a spus că partidul nu i se părea a fi „de extremă  dreaptă . AfD, cunoscută pentru pozițiile sale anti-migranți, anti-sistem, dar și pro-ruse, este totuși foarte radicală, având legături cu grupurile neonaziste, potrivit serviciilor de supraveghere interne germane.  Björn Höcke,  unul dintre foștii săi lideri, a fost condamnat pentru că a folosit un slogan nazist.

Sprijin financiar

Elon Musk, care a atacat-o chiar și pe Angela Merkel, își exprimă îngrijorarea în Germania. Un europarlamentar de opoziție conservatoare, Dennis Radtke, l-a numit pe Elon Musk o amenințare . Trump, Farage și acum AfD. La aceasta se adaugă și amestecul lui Putin"

Miliardarul și-a oferit recent sprijinul liderului reformist din Marea Britanie, Nigel Farage. Luni, la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump în Florida, l-a primit pe Nick Candy, trezorierul partidului, sugerându-i că este gata să se angajeze financiar de partea lui Farage. Având în vedere adâncimea buzunarelor lui Elon Musk, s-a zvonit că acesta a donat 100 de milioane de euro (80 de milioane de lire sterline), o sumă gigantică la scara Marii Britanii. Potrivit cotidianului The  Guardian, în 2024, donațiile totale către toate partidele din Marea Britanie vor ajunge la 50 de milioane de lire sterline.

Dacă sprijinul financiar nu este sigur, chestiunea este luată în serios de către guvern, care nu este la curent nici de implicarea financiară masivă a lui Musk cu Donald Trump (250 de milioane de dolari în campania sa recentă), nici cu faptul că legea britanică face acest lucru perfect posibil. Nigel Farage nu a confirmat nimic, pur și simplu recunoscând la BBC că Musk a vorbit despre bani . O astfel de excepție ar fi o adevărată rampă de lansare pentru Reform UK, care a captat 14% din voturi la alegerile din iulie. Un sondaj de la începutul lunii decembrie și-a pus amprenta, plasând Reform UK la 24% din intențiile de vot, în spatele conservatorilor (26%), dar înaintea laburistului (23%). Politica lui Elon Musk  ar putea mări decalajele, în timp ce guvernul premierului laburist Keir Starmer este mai nepopular ca niciodată.

Acțiunile șefului lui X sunt, așadar, privite cu și mai multă îngrijorare la Londra decât la Berlin. Mai ales că intervenționismul nestăpânit al lui Musk în politica britanică nu este nou. El a prezis război civil în Marea Britanie când, în august, manifestanții de extremă dreaptă s-au ridicat împotriva solicitanților de azil sau au amenințat moscheile. Furia a crescut după uciderea unei fetițe, care a transmis pe scară largă zvonuri despre X pe care le-a atribuit în mod greșit unui migrant musulman. Mai târziu, Elon Musk a acuzat Marea Britanie că a devenit complet stalinista după introducerea anumitor taxe pe moștenire.

„Geniu prețios”

În Italia, dimpotrivă, Musk o lauda pe Giorgia Meloni și grupul ei naționalist, Fratelli d'Italia. Prim-ministrul știe că poate conta pe sprijinul constant din partea bărbatului pe care îl descrie drept un „ geniu prețios". În La Repubblica, cineva apropiat lui Musk asigură că vede în ea, ca și în Trump, „ pe cineva care poate apăra valorile occidentale în pericol."

Ceea ce crede Elon Musk tinde în cele din urmă să fie ceea ce crede președintele Statelor Unite (….) și devine o poziție oficială

Chris Murphy, senator democrat

În Statele Unite, activismul lui Musk în Europa începe să ridice semne de întrebare. Nu este normal”, avertizează senatorul democrat Chris Murphy. Ceea ce crede Elon Musk tinde în cele din urmă să fie ceea ce crede președintele Statelor Unite (….) și devine o poziție oficială."

Sunt puține șanse ca preocupările tuturor să-l modereze pe Elon Musk. Interesele financiare proprii, importante pe Bătrânul Continent, nici măcar nu par să cântărească în balanță. Din 2019, Tesla are o fabrică imensă în Germania capabilă să producă 500.000 de vehicule pe an, capacitate pe care producătorul dorește să o dubleze în anii următori. Cu toate acestea, rezultatele în Germania ale companiei fondate și conduse de Musk nu sunt bune. În noiembrie, vânzările Tesla au scăzut cu 55%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră