Silvio Berlusconi a murit la 86 de ani: "O epocă s-a încheiat, o pagină se închide"

12 Iun 2023
Silvio Berlusconi a murit la 86 de ani: "O epocă s-a încheiat, o pagină se închide"

Fostul președinte al Consiliului italian și om de afaceri a murit, a anunțat luni presa italiană, scrie Le Figaro

O figură de neoprit în politica italiană, Silvio Berlusconi a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat luni presa italiană. Vicepremierul Matteo Salvini, care călătorește în provincia Novara, a cerut un minut de reculegere, descriindu-l drept „un mare om și un mare italian”. Lasă un gol imens pentru că a fost genial”, a reacționat ministrul italian al Apărării Guido Crosetto pe Twitter. O epocă s-a încheiat, o pagină se închide”.

Mai întâi un om de afaceri înainte de a se implica în politică, „Il Cavaliere”, așa cum era poreclit în țara sa, a fost de trei ori șef al guvernului italian, de peste nouă ani în total, un record. Născut în 1936 la Milano, omul de afaceri a fondat în special grupul media Mediaset, al cărui acționar principal era încă. 

Cu partidul său de centru-dreapta Forza Italia, el a domnit suprem asupra politicii italiene. În ciuda numeroaselor cazuri, de la scandalul Rubygate și petrecerile sale „Bunga Bunga” până la condamnarea sa pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset - care i-a adus o sentință de ineligibilitate, anulată câțiva ani mai târziu - Silvio Berlusconi și-a păstrat întotdeauna influența... și capacitatea sa de a face rău.

Suport pentru Meloni

Aproapiat al șefului guvernului de extremă dreapta Giorgia Meloni, venită la putere în octombrie 2022 și pe care o propulsase în funcția de ministru al tineretului în 2008,  Il Cavaliere" s-a dovedit a fi un sprijin oarecum greoi. Pozițiile sale cu privire la războiul din Ucraina, crezând că Zelensky este responsabil pentru agravarea tensiunilor cu Rusia, i-au adus în mod deosebit multe critici .

Dezamăgire la alegerile europene în 2019 (8,78% din voturi pentru lista sa), retragerea din cursa pentru succesiunea președintelui Sergio Mattarella în 2022... Silvio Berlusconi a experimentat obtacole în ultimii ani, înainte de a fi re-ales senator în octombrie anul trecut, la nouă ani după ce a fost decăzut din mandat pentru condamnarea sa în afacerea Mediaset.

O victorie simbolică a fiarei politice, depășită de problemele de sănătate. La începutul lunii aprilie, la vârsta de 86 de ani, fusese internat pentru probleme cardiace, anunțând că suferă de leucemie cronică și o infecție pulmonară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră