Este prima lună de la începutul conflictului în care marile guverne europene nu au reușit să facă nicio singură nouă promisiune de a trimite arme, scrie The Telegraph.
Sprijinul militar pentru Ucraina pare să se epuizeze: cercetările au arătat că marile guverne europene nu au reușit să facă niciun singur angajament nou de a trimite arme la Kiev luna trecută.
De la invazia Rusiei din februarie, Marea Britanie, Franța și Germania au promis că vor fi alături de Ucraina, cu orice ajutor este necesar pentru a câștiga bătălia. Dar luna iulie a devenit prima lună de la începutul conflictului în care nu au existat noi angajamente semnificative de sprijin internațional din partea celor mai mari economii ale Europei.
Datele, publicate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială, care urmărește sprijinul guvernelor pentru Ucraina, vor agrava temerile la Kiev că interesul occidental în conflict este în scădere pe fondul unei crize crescânde a costului vieții.
Cu cât conflictul durează mai mult, cu atât Ucraina, devastată de război, va deveni mai dependentă de un flux constant de arme și sprijin financiar occidental.
Războiul intră în „fază critică”
„În ciuda faptului că războiul a intrat într-o fază critică, noi inițiative de ajutor s-au secat”, a spus Christoph Trebesch, de la Institutul Kiel. „În iulie, țările donatoare nu au inițiat aproape niciun ajutor nou, dar au oferit o parte din sprijinul deja angajat, cum ar fi sistemele de arme”.
Datele think tank-ului german au arătat că cei mai importanți donatori ai Europei – Marea Britanie, Germania, Polonia, Franța, Italia și Spania – nu și-au adus nicio contribuție.
Luna trecută asistența financiară în valoare de 1,5 miliarde EUR a fost oferită de Canada și Norvegia, care au donat două treimi din aceasta.
Cu toate acestea, guvernele occidentale au angajat săptămâna trecută peste 1,5 miliarde de euro în numerar, echipamente și instruire pentru a stimula forțele armate ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.
În cadrul conferinței de angajamente de la Copenhaga, Marea Britanie a promis că va dubla numărul de lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune M270, cel mai avansat sistem de rachete al armatei, fiind trimise la Kiev.
Marea Britanie rămâne cel mai mare contributor al Europei la eforturile militare ale Ucrainei, dar rămâne cu aproximativ 21 de miliarde de euro în urma Statelor Unite.
„Această asistență este o chestiune de viață sau de moarte pentru noi”, a declarat joi Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelensky.
„Singura modalitate de a-l opri pe Putin este să se ofere Ucrainei un ajutor militar maxim și să impună sancțiuni mult mai dure Rusiei”, a adăugat Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, după un atac rusesc asupra unei zone rezidențiale din Harkov.
În ciuda lipsei de noi oferte de sprijin, Institutul Kiel pentru Economia Mondială a declarat că guvernele occidentale au redus decalajul dintre ajutorul promis și cel oferit.
Germania, în special, a fost criticată pentru livrările sale lente de arme, iar unele promisiuni durează luni de zile să fie îndeplinite.