Seymour Hersh: Ce i-a spus Biden lui Bibi?

23 Oct 2023
Seymour Hersh: Ce i-a spus Biden lui Bibi?

Președintele SUA a călătorit în Israel în timp ce orașul Gaza era distrus. Casa Albă și Agenția Centrală de Informații din SUA sunt din nou în dezacord cu privire la faptele de la fața locului, așa cum au fost în timpul războiului dintre Ucraina și Rusia, deoarece președintele Joe Biden a decis brusc să zboare din nou în Israel, se pare că la cererea lui Benjamin Netanyahu, premierul israelian, scrie Seymour Hersh.

Biden a arătat că, așa cum a spus el, „sprijină Israelul” prin desfășurarea a două grupuri de portavioane americane în regiune, împreună cu mii de trupe americane. Ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut ceea ce America a făcut de multe ori înainte: să anunțe că guvernul său va începe să transporte apă și alimente pe calea aerului către sutele de mii de locuitori ai Gazei care sosesc din Israelul de Sud și care sunt trimiși la un punct de trecere a frontierei cu Egiptul care, așa cum știau Netanyahu și colegii săi, nu va fi deschis.

Călătoria lui Biden vine într-un moment de indignare internațională după ce principalul spital din orașul Gaza a fost distrus ucigând sute de oameni. Președintele a spus că a vrut în primul rând să transmită un mesaj de reținere. Dacă da, președintele e complet în întuneric cu privire la intențiile Israelului.

Într-un interviu pentru 60 Minutes de duminică, Biden a fost întrebat dacă este timpul pentru o încetare a focului în Gaza. Biden a ignorat întrebarea, spunând că israelienii „trebuie să ia măsuri împotriva Hamas. Hamas sunt o grămadă de lași... Și-au stabilit cartierul general în preajma civililor și clădirilor și lucruri de genul acesta... dar israelienii vor face. tot ce le stă în putere. În picioare pentru a evita uciderea unor civili nevinovați”. El a spus că discută despre posibilitatea unei zone sigure - un coridor umanitar - pentru locuitorii orașului Gaza care au fugit după ce au fost avertizați că Israelul vrea să distrugă totul în oraș. Întrebat dacă Hamas „trebuie eliminat complet”, Biden a răspuns afirmativ, adăugând că trebuie să existe „o cale către un stat palestinian”.

Un stat palestinian nu este pe agenda Israelului.

Există analiști de informații la Washington care cred că Netanyahu, care devine omul puternic în noul guvern de unitate de urgență al Israelului, nu are intenția de a permite vreunui membru al Hamas să supraviețuiască. Ei cred că nu-i pasă de problemele locuitorilor orașului Gaza, care au fugit în sud, spre Egipt și sunt acum lăsați fără hrană și apă și se confruntă cu faptul că Egiptul aflat în dificultate economică nu are niciun interes să-și deschidă granița pentru un milion sau mai mulți refugiați care au nevoie de hrană, adăpost și îngrijire medicală.

Potrivit analiștilor de informații, poziția lui Netanyahu echivalează cu hotărârea sa de a „șterge Hamas”. Un oficial informat mi-a spus că „Orașul Gaza este pe cale să fie transformat în Hiroshima fără utilizarea armelor nucleare”. La un moment dat, a spus el, bombele de fabricație americană din arsenalul Israelului, inclusiv așa-numitele „bunker busters”, ar putea fi îndreptate către sistemele de tuneluri subterane în care Hamas a fabricat armele și de unde a planificat atacurile oribile din sudul Israelului pe 7 octombrie. 

Conform planurilor israeliene, nu ar fi necesară o invazie terestră masivă, dar oficialul mi-a spus că va fi nevoie de trupe israeliene pentru a-i vâna pe acei membri subterani ai Hamas care vor să se predea. Ordinul, a spus ofițerul, va fi: „Trage la vedere”. Predarea nu este o opțiune. Oficialul mi-a spus că soldații Hamas care ieșeau din tuneluri, disperați după mâncare, erau priviți de israelieni ca niște șobolani înfometați, hrăniți cu mâncare otrăvită. Nu s-a spus nimic despre soarta celor aproape două sute de ostatici, majoritatea israelieni, dar și unii americani.

Potrivit agențiilor de informații americane, atacul Hamas a eșuat din toate punctele de vedere. „Hamas credea”, mi-a spus oficialul, „că succesul atacului său planificat de doi ani va aduce lumea arabă de partea lor. Ei credeau că Hezbollah” – puternicul partid libanez condus de șeicul Hassan Nasrallah la Beirut – „și OLP [Organizația de Eliberare a Palestinei] din Cisiordania îi va sprijini”.

Potrivit evaluării americane, conducerea Hamas a început să planifice atacul în urmă cu doi ani, iar „acum”, a spus oficialul, „a fost momentul potrivit”. El a explicat că conducerea Hamas era „absolut speriată” că discuțiile în curs dintre Israel și Arabia Saudită vor duce la o izolare suplimentară a grupărilor anti-israeliene.

Principalul susținător al atacului Hamas este guvernul iranian, a cărui conducere de la Teheran a fost direct implicată în atacurile din 7 octombrie, furnizând bani și materiale. „Iranienii”, a spus oficialul, „voiau să atace Israelul cu fiecare palestinian pe care îl pot găsi”. Dar „Iranul nu și-a dat seama câte ucideri de civili vor fi. Hamas era nebun după sânge”.

Specialistul în țarile arabe Juan Cole, profesor de istorie la Universitatea din Michigan, a publicat recent un eseu în Telegraph care enumeră patru încălcări ale legii islamice de către Hamas. Hamas a ucis inocenți, inclusiv femei și copii; a distrus un oraș; nu a reușit să avertizeze adecvat și a luat civili ostatici. Cole l-a citat pe profetul Mahomed: „Nu ucideți bătrâni slabi, copii mici sau femei”.

Au existat reacții similare din partea Hezbollah și la Damasc. Contrar temerilor occidentale, mi s-a spus, nu exista niciun semn că insurgența Hamas a servit drept inspirație pentru inamicii Israelului. „În Marele Joc”, a spus oficialul, „a fost un joc de șah în care Hamas a fost un pion”.

Planul lui Netanyahu, mi-a spus oficialul, presupune ca armata israeliană să ucidă toți membrii Hamas pe care îi poate găsi, să distrugă sistemul de tuneluri - poate cu bombe fabricate americane care pot pătrunde la zeci de metri sub pământ înainte de a detona - și apoi să baricadeze ceea ce a fost cândva orașul Gaza la capătul sudic. Soldații israelieni vor fi însărcinați să caute bloc cu bloc pentru rătăciți în orașul distrus. Se va avea grijă să se asigure că niciun membru Hamas nu va evada în Mediterana.

În ultimele zile, administrația Biden a desfășurat în regiune două grupuri de portavioane americane cu escadroane de avioane de luptă F-15, F-16 și A-10, peste 10.000 de pușcași în regiune pentru a arăta sprijinul pentru Israel. „Toate serviciile americane trec pe asta”, mi-a spus oficialul, „dar Israelul spune: „Întoarceți-vă. Nu vrem lucrurile voastre”. El a continuat: „Nu există piloți mai buni astăzi decât cei din . Air Force Israel. Bibi spune „Totul este sub control și niciun israelian nu își va face griji cu privire la soarta cetățenilor din Gaza”.

Așa că oficialul a întrebat: „De ce a venit Biden? I-a spus președintele american lui Bibi: „Nu poți face asta”? Lăsați refugiații din Gaza la granița cu Egiptul”.

Ofițerul nu a răspuns la întrebarea sa retorică. Dar el a întrebat dacă un motiv pentru călătoria bruscă a președintelui nu ar fi „poate doar pentru a scoate războiul din Ucraina de pe primele pagini?”

Alte stiri din Externe

Ultima oră