Serviciul secret criticat după atacul asupra lui Donald Trump

15 Iul 2024
Serviciul secret criticat după atacul asupra lui Donald Trump

Candidatul la Casa Albă și fostul președinte Donald Trump a fost ținta mai multor împușcături sâmbătă, în timpul unui miting din Pennsylvania. Ușor rănit la ureche de un glonț, ar fi putut fi ucis. Scena dezvăluie mai multe defecte ale Serviciului Secret responsabil cu asigurarea securității acestuia, scrie BFMTV

Donald Trump a fost aproape de moarte sâmbătă. Întâlnirea candidatului republican de la Casa Albă, în Butler, Pennsylvania, a fost întreruptă brutal de focuri de armă. Un tânăr de 20 de ani - identificat ca Thomas Matthew Crooks - a încercat să-l asasineze pe fostul președinte folosind o pușcă automată AR-15.

Deși Donald Trump a fost doar ușor rănit la urechea dreaptă, împușcătura a lăsat mai multe persoane rănite și un spectator de la întâlnire a fost ucis.

„Muniția AR-15, calibrul 5,56 mm, este o armă de război, deci o armă letală”, își amintește generalul Jérôme Pellistrandi la BFMTV. Donald Trump a fost „foarte norocos”, crede el.

Desfășurarea acestui tragic eveniment, în timpul căruia atea fost împușcat, ne lasă nedumerit cu privire la organizarea securității fostului președinte.

„Prima greșeală este recunoașterea”

„Cred că prima greșeală este recunoașterea. Este echipa care vine pe teren și vede unde ar trebui să se poziționeze domnul Trump”, a spus Daniel Cerdan, fost membru al trupelor speciale franceze (GIGN) la BFMTV.

Este posibil ca cel care a tras să fi ajuns pe acoperișul unei clădiri la doar aproximativ 150 de metri de Donald Trump și platforma sa.

„AR15, a fost creat în 1959, este o armă care poate trage până la 500 de metri. Acolo, prima eroare este că în acest hangar ar fi trebuit să existe securitate americană”

Procurorul județului Butler, Richard Goldinger, a spus că a fost „surprins” duminică, vorbind cu MSNBC, că trăgătorul „a putut să urce pe acel acoperiș și să tragă”. „Știu că am avut membri ai poliției în această clădire, așa că este cu atât mai surprinzător că a reușit să ajungă acolo sus”, a precizat el, indicând că era o sticlărie, relatează AFP.

În plus, anumite personalități, precum Barack Obama, de exemplu, vorbesc în mod regulat în spatele sticlei antiglonț. Acesta nu a fost cazul lui Donald Trump în Pennsylvania.

„Avem impresia că sunt amatori”

Pe lângă recunoaștere, Serviciul Secret , agenția responsabilă cu protecția personalităților politice de rang înalt din Statele Unite, părea să gestioneze situația cu dificultate odată ce au început împușcăturile.

"În Franța există prosopul de Kevlar (vesta antiglonț lungă depliabilă). Când îi vezi ridicând mâinile pentru a încerca să protejeze... lipsește pregătirea", notează Daniel Cerdan despre agenții Secret Service, vizibil prost echipați.

Prins la pământ de serviciul de securitate, Donald Trump s-a ridicat apoi cu ajutorul acestor agenți care îl înconjurau pentru a servi cât de bine au putut drept scut uman și punându-și mâinile în fața capului impunatorului candidat pentru a încerca să-l protejeze. .

„Domnul Trump, fie că este gras, fie că este înalt, fie că este puternic, cu tot ce este în jurul lui, nu ar trebuie lăsat în picioare”, asigură Daniel Cerdan. „Acolo, avem impresia că sunt amatori”, adaugă el.

„Evacuarea cu vehiculul este cu totul incredibil de febril”

Potrivit fostului membru al GIGN, bodyguarzii ar fi putut fi plasați mai aproape de Donald Trump, „pe podium”. Consideră că ar fi putut fi instalată și „gheață antiglonț” în fața lui, precum cea de protejare a papei.

„Și atunci nu pui doar un trăgător și un observator”, spune Daniel Cerdan indignat. Pentru a controla împrejurimile și a aresta un individ periculos, doar un lunetist însoțit de un observator pentru a scana întâlnirea și împrejurimile sale a fost instalat vizibil pe acoperișul unei clădiri.

Mai mult, evacuarea lui Donald Trump pare să fi fost și ea laborioasă.

„Trebuie remarcat că agentul care se afla în spatele ei a durat abia o secundă să vină, dar evacuarea cu vehiculul a fost complet incredibilă”, a spus surprins generalul Jérôme Pellistrandi.

„A fost un deces și răniți, aici vedem că există defecte în procesul de securitate”, conchide el.

Un număr „surprinzător” de împușcaturi

De la această tentativă de asasinat, Serviciul Secret a fost subiectul multor critici. Mai ales că susținătorii lui Donald Trump prezenți la fața locului precizează că l-au văzut pe atacatorul Thomas Matthew Crooks pe acoperișul unei clădiri timp de câteva minute și au încercat să-l denunte la serviciul de securitate.

"Am observat tipul târându-se. L-am arătat cu degetul. L-am văzut clar cu o armă", a spus unul dintre ei.

Serviciul Secret, cu peste 6.000 de membri, trebuie să asigure securitatea actualului președinte dar și a candidaților la Casa Albă și a foștilor președinți. Directorul său, Kimberly Cheatle, trebuie să fie audiat de o comisie a Camerei Reprezentanților pe 22 iulie.

În cadrul unei conferințe de presă, agentul FBI Kevin Rojek a considerat „surprinzător” numărul de focuri trase de atacator, relatează Reuters . Se pare că a reușit să tragă de cinci sau șase ori înainte de a fi împușcat.

Resurse suplimentare încă alocate

Serviciul Secret, însă, a negat duminică că a refuzat mijloace suplimentare pentru a asigura securitatea lui Donald Trump.

„Există o afirmație falsă care circulă că un membru al echipei fostului președinte ar fi solicitat resurse suplimentare de securitate și că acestea au fost refuzate. Acest lucru este absolut fals. În realitate, am adăugat resurse, tehnologii și mijloace de protecție în cadrul ritm crescut de călătorie în campanie”, a asigurat pe X Anthony Guglielmi, purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret.

Mijloace suplimentare care, însă, nu au împiedicat un bărbat echipat cu o pușcă de asalt să se apropie de Donald Trump și să tragă în direcția lui.

Alte stiri din Externe

Ultima oră