Serbia va lansa cel mai amplu proiect agrovoltaic din Balcani

27 Iul 2021 | scris de Istvan Deak
Serbia va lansa cel mai amplu proiect agrovoltaic din Balcani

Conceptul de agrovoltaic, în care se combină utilizarea agricolă a terenurilor cu producția de energie electrică prin fotovoltaice începe să se dezvolte în țările din regiunea din sud-estul Europei, cu diferite proiecte în diverse stadii de punere în aplicare.

 

”Agrosolar Kula” este unul dintre aceste proiecte agrovoltaice/agrivoltaice, în valoare de 340 de milioane de euro și a cărui lansare în Serbia este prevăzută pentru anul viitor. Proiectul agrivoltaic este primul de acest gen din Balcani și va permite producerea simultană a culturilor agricole și a energiei solare în aceeași zonă.

Proiectul va fi pus în aplicare de compania italiană de energie regenerabilă Fintel Energija, în colaborare cu firma parteneră MK Group din Serbia. ”Agrosolar Kula” va fi contruită pe terenul comunei Kula, din nordul Serbiei, cu o lansare prevăzută inițial pentru aprilie 2022.

Potrivit Fintel Energija, aplicarea inovativă de panouri solare în combinație cu vegetația creează un microclimat care crește productivitatea producției agricole și a eficienței producției de energie, notează jurnalistul Bojan Stojkovski.

 

”Partea bună este reducerea emisiilor de carbon și a consumului de apă pentru irigații. MK Group a optat pentru agricultura biologică pe terase, iar proiectul va fi pus în aplicare astfel încât niciun pesticid, ierbicid sau îngrășământ să nu fie utilizat”, au precizat cele două companii într-un comunicat citat de thecursive.com.

Potrivit președintelui director general al Fintel Energija, agricultura inteligentă și energia verde sunt în centrul preocupărilor de multă vreme, iar proiectul este bazat pe sinergia lor.

Proiectul va cuprinde inițial 700 de hectare de teren la Kula, împărțite în șapte zone pentru diverse culturi biologice, a căror producție va fi posibilă până la 11 luni pe an.

Vor fi instalate panouri solare pe o treime din suprafața totală, cu o distanță suficientă pentru a putea fi efectuate lucrările agricole prevăzute.

Producția anuală prevăzută de energie verde a proiectului este de circa 832 de gigawați pe oră, ceea ce va răspunde nevoilor a 200.000 de cămine din Serbia. 

În funcție de regiuni, astfel de soluții pot oferi agricultorilor posibilitatea de a cultiva noi culturi pe care nu le-ar fi putut cultiva înainte sau să continue să cultive culturi care au suferit de prea multă căldură sau din cauza efectelor încălzirii climatice.

Sursa foto: Fintel Energija

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră