Autobuze încărcate de alegători nerezidenți în Belgrad
Liderul său, Radomir Lazovic, a vorbit duminică dimineață despre nereguli, afirmând că a fost poate „procesul electoral cel mai murdar”, evocând „cumpărare de voturi, semnături false...” Opoziția a susținut, de asemenea, că autobuze întregi au ajuns la Belgrad pentru a-i lăsa pe nerezidenți să voteze.
„Cea mai mare îngrijorare este cauzată de numărul mai mare de alegători aduși din alte locuri la Belgrad”, a indicat Centrul pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate (CRTA), a cărei echipă de observatori a susținut că a fost atacată la Odzaci (nord-est).
Acuzații pe care premierul Ana Brnabic le-a dat deoparte în timpul unei conferințe de presă seara. Într-un exercițiu obișnuit și pentru președinte, ea a enumerat titluri din presa neafiliată SNS, acuzându-i că caută să semene haosul cu minciuni.
Omniprezent în mass-media, președintele a fost pe toate afișele, făcând din aceste alegeri legislative și locale un referendum asupra persoanei sale. „Trebuia mea era să fac tot ce îmi stă în putere, astfel încât să obții majoritatea absolută în parlament”, a declarat el duminică seara, spunând că este „foarte mândru" de campania desfasurată.
Alegeri legislative anticipate
În timpul ultimelor alegeri legislative, cuplate cu alegerile prezidențiale și municipale din aprilie 2022, SNS și aliații săi au câștigat 120 din cele 250 de locuri în parlament, iar Aleksandar Vucic a fost reales pentru un al doilea mandat. Însă după împușcăturile din mai, opoziția a cerut noi alegeri legislative, pe care Aleksandar Vucic le-a convocat la începutul lunii noiembrie, în speranța de a-și consolida controlul.
Într-o campanie foarte scurtă, opoziția a susținut „o viață fără teamă de puternici”, o societate pașnică și o îmbunătățire a situația economică, într-o țară puternic afectată de inflație, în special din punct de vedere alimentar. Rata anuală a inflației a depășit 15% în primăvară, înainte de a scădea la 8% în noiembrie.
Președintele a mai făcut campanie pentru lupta împotriva creșterii prețurilor, și a promis în următorii ani o creștere a salariului mediu până la 1.400 de euro, și o creștere a pensiilor de pensionare la 650 de euro. În septembrie, salariul mediu în țară era de 560 de euro.
Revenirea figurilor ultranaționaliste
Dar această campanie a sfârșit mai presus de toate prin a consacra revenirea în politică a figurilor ultranaționaliste din trecut, inclusiv a lui Vojislav Seselj. Acesta din urmă, care a fost un mentor politic al lui Aleksandar Vucic când era încă membru al Partidului Radical Sârb (extrema dreaptă), a fost condamnat pentru crime împotriva umanității de către justiția internațională. El este astăzi un aliat al SNS pentru alegerile locale de la Belgrad.
Un alt aliat al președintelui, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, l-a aplaudat, în timpul campaniei, pe nepotul lui Slobodan Milosevic, Marko, membru al partidului său, SPS (Partidul Socialist Sârb, care a fost și cel al lui Slobodan Milosevic).
Incertitudinea a rămas duminică seara capitala, Belgrad, unde locuiesc în jur de 1,5 milioane de oameni - sau aproape un sfert din țară. Orașul era condus până acum de o rudă a lui Aleksandar Vucic și de fostul jucător de Waterpolo, Aleksandar Sapic.
Le Parti progressiste serbe de Vucic remporte les élections législatives
— Monique Plaza (@MoniquePlaza3) December 17, 2023
La Première ministre Ana Brnabic a annoncé la victoire de la coalition du parti au pouvoir.
La commission électorale a confirmé que la coalition du parti de Vucic a remporté 53,81 % des voix. pic.twitter.com/2xRnNtYT5C