Șeful NATO cere Coreei de Sud să ofere "de urgență" ajutor militar Ucrainei

30 Ian 2023
Șeful NATO cere Coreei de Sud să ofere "de urgență" ajutor militar Ucrainei

Jens Stoltenberg menționează nevoia „urgentă” de muniție a Kievului în timpul călătoriei sale în Coreea de Sud pentru a întări legăturile cu Seul și Tokyo, scrie Financial Times.

Secretarul general al NATO a cerut Coreei de Sud să furnizeze asistență militară Ucrainei, subliniind „nevoia urgentă” a Kievului de mai multe muniții. Vorbind luni la Seul, Jens Stoltenberg a mulțumit guvernului conservator al președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol pentru că a oferit ajutor neletal Ucrainei, dar l-a îndemnat să facă mai mult.

Coreea de Sud a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a refuzat să ofere asistență letală Kievului, invocând o politică de lungă durată de a nu oferi arme țărilor implicate într-un conflict activ.

„Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice problema specifică a sprijinului militar”, a spus Stoltenberg la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul. „La sfârșitul zilei, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme în țările aflate în conflict au schimbat această politică acum”, a adăugat el.

Coreea de Sud s-a alăturat sancțiunilor împotriva Moscovei, care au fost elaborate de țările occidentale și Japonia imediat după invazia Rusiei de anul trecut. În martie, Rusia a desemnat Coreea de Sud drept „țară neprietenoasă”. Însă oficialii occidentali și-au exprimat frustrarea în privat față de ceea ce ei percep ca o tragere de timp a Coreei de Sud în eforturile de a izola Moscova.

Seulul nu s-a alăturat unui plafon de preț condus de Occident pentru achizițiile de petrol rusesc și nu și-a luat niciun angajament de a elimina treptat utilizarea hidrocarburilor rusești. De la invazie, companiile de apărare sud-coreene au încheiat o serie de acorduri de export de arme de protecție cu Polonia, membru NATO, în valoare de peste 12 miliarde de dolari. Disponibilitatea Seulului de a vinde tancuri, obuziere, avioane ușoare de atac, muniție și mai multe lansatoare de rachete la Varșovia a stârnit speranțe că s-ar putea îndrepta către furnizarea de ajutor letal Kievului.

Dar un oficial militar occidental a declarat pentru Financial Times că vânzările de arme către țările NATO nu ar trebui combinate cu dorința de a oferi sprijin militar Ucrainei. „A fost un acord de export de apărare, nu o declarație politică”, a spus oficialul.

Țările occidentale au înființat un Fond Internațional pentru Ucraina pentru a furniza echipament militar și alt sprijin Kievului. Fondul este conceput pentru a permite statelor să susțină efortul de război ucrainean fără a furniza în mod direct arme, dar Coreea de Sud nu și-a adus o contribuție.

„În mod ideal vrem ca țările să doneze, nu să vândă”, a spus oficialul militar occidental. „Oricine poate vinde lucruri. Întrebarea este cât de mult ești dispus să contribui.” Oficialul a confirmat că țările NATO sunt cele mai dornice să obțină donații de muniție de artilerie și muniție de apărare aeriană, invocând compatibilitatea muniției produse în Coreea de Sud cu echipamentele deja oferite de membrii NATO.

Stoltenberg vizitează Coreea de Sud și Japonia în această săptămână, deoarece alianța transatlantică de apărare încearcă să creeze legături mai strânse cu democrațiile asiatice. Liderii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande au participat la summitul NATO de anul trecut de la Madrid, unde au convenit să coopereze în domeniul apărării cibernetice și securității maritime.

Yang Uk, specialist în apărare la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a declarat că reticența guvernului sud-coreean poate fi legată și de anxietatea sa cu privire la adâncirea legăturilor militare ale Rusiei cu Coreea de Nord.

Luna trecută, SUA au acuzat Coreea de Nord că ar înarma compania militară privată Wagner Group, legată de Kremlin, care a dislocat mercenari în Ucraina. „SUA încearcă să spună Coreei de Sud că acest lucru se întâmplă deja, că Rusia și Coreea de Nord sunt deja aliați militari”, a spus Yang. „Deocamdată, sprijinul militar nord-coreean pare să fie la scară mică și doar într-o singură direcție”, a adăugat el. „Dar dacă apar dovezi că Rusia trimite deja sprijin militar Coreei de Nord, atunci politica Coreei de Sud s-ar putea schimba”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră