Șeful diplomației europene, Josep Borrell, acuză Israelul că a finanțat Hamas

20 Ian 2024
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, acuză Israelul că a finanțat Hamas

Șeful diplomației europene a acuzat, vineri, 19 ianuarie, Israelul că a finanțat Hamas în trecut: „Da, Hamas a fost finanțat de guvernul israelian cu scopul de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah”, a spus Josep Borrell într-un discurs la Universitatea din Valladolid. Borrell a apărat recunoașterea statului palestinian, dar „vestea proastă este că în Israel, în special, guvernul său refuză categoric”, scrie Heraldo

Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, Josep Borrell, a denunțat că în încercarea sa de a preveni crearea unui stat palestinian, guvernul israelian nu numai că a creat gruparea teroristă palestiniană Hamas , ci l-a și finanțat pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană .

În timpul discursului său, după ce a fost distins cu un Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Valladolid (UVA), Borrell a apărat recunoașterea statului palestinian și a subliniat că în ultimii 30 de ani, oricât de mult sprijină toată lumea soluția celor două state, „Nu am făcut niciodată mare lucru pentru a-l obține”.

„Vestea bună este că există oameni dispuși să o facă, iar vestea proastă este că în Israel , în special, guvernul său refuză categoric ”, după cum a declarat ieri prim-ministrul său, Benjamin Netanyahu, care, potrivit lui Borrell, „a boicotat personal soluția" în ultimii 30 de ani", a spus el

În acest sens, el a subliniat că pentru a preveni realizarea Statului Palestinian „ei înșiși au venit să creeze Israelul”. „Da, Hamas a fost finanțat de Guvernul Israelului pentru a încerca să slăbească Autoritatea Palestiniană”, condusă de Fatah, a menționat el.

Având în vedere această situație, Borrell a spus că „trebuie impusă din exterior o soluție cu două state pentru a aduce pacea” în regiune. Astfel, el a avertizat că „dacă nu intervenim puternic, spirala urii și violenței va continua din generație în generație, de la înmormântare la înmormântare, când semințele urii care se seamănă astăzi în Gaza vor înflori”.

Șeful diplomației europene a susținut că atât conflictul palestino-israelian, cât și cel actual din Ucraina, deși diferit, „au o bază pe problema teritorială”. În cazul primului, „se confruntă cu două popoare care au aceleași drepturi legitime de a trăi pe același pământ”.

Totuși, a adăugat el, „în practică, unul se bucură de acest drept mai mult decât altul, care a fost redus la exil și ocupație, pentru că a fost cel mai puternic”. Din acest motiv, a adăugat el, „azi este total iluzoriu să ne gândim la o confederație palestino-israeliană și singura soluție posibilă, dacă excludem dispariția uneia dintre părți, este crearea a două state”.

În ceea ce privește Ucraina, conflictul pune un stat suveran „împotriva unei puteri imperialiste incapabile să se detașeze de o viziune colonială a identității sale”. „Rusia rămâne incapabilă să se definească ca o federație de națiuni” și vrea să fie o putere imperială, a susținut el.

Pentru Borrell, până la rezolvarea problemei „identității politice a Rusiei”, țara va continua să „reprezinte o amenințare pentru vecinii săi și pentru Europa”. 

„Sistemul său politic va continua să fie ceea ce este, un regim autoritar, naționalist și, din păcate, violent”, a deplâns el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră