Borrell: Este posibil ca statul palestinian să fie impus Israelului din exterior

20 Ian 2024
Borrell: Este posibil ca statul palestinian să fie impus Israelului din exterior

Potrivit principalului diplomat al UE, părțile sunt prea opuse pentru a ajunge singure la un acord; pentru Washington, nu există „nicio modalitate” de a asigura securitatea Israelului fără un stat palestinian, scrie Times Of Israel

 Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat vineri că singura soluție pașnică a conflictului israeliano-palestinian include crearea unui stat palestinian și a sugerat că soluția ar putea fi „impusă din exterior”, fără aprobarea Israelului.

În timpul unui discurs la Universitatea din Valladolid, Spania, Borrell a spus că, fără intervenție internațională, „spirala urii va continua generație după generație”, au informat numeroase mass-media spaniole.

„Cele două părți sunt prea opuse pentru a putea ajunge la un acord în mod independent”, a explicat Borrell. „Dacă toată lumea este în favoarea acestei soluții, comunitatea internațională va trebui să o impună."

Anterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat într-o conferință de presă că nu există „nicio modalitate” de a rezolva preocupările de securitate pe termen lung ale țării.Israelul în regiune și problemele pe termen scurt ale reconstrucției Gazei fără crearea unui stat palestinian.

Presiunea internațională pentru o soluție cu două state s-a intensificat în urma atacurilor grupării teroriste palestiniene Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și a războiului dintre Israel și Hamas din Gaza.

În timp ce unii actori internaționali spun că violența subliniază doar necesitatea unui acord de pace, liderii israelieni spun că atacul a evidențiat pericolul extrem al unei entități palestiniene autonome în apropierea centrelor sale de populație. În plus, pe măsură ce palestinienii susțin tot mai mult Hamas în urma acestor atrocități, publicul israelian pare reticent să se angajeze în eforturile de pace.

În plus, Israelul se teme că orice beneficii acordate palestinienilor după 7 octombrie va reprezenta o victorie pentru gruparea teroristă palestiniană și pentru alți extremiști, arătând că violența și terorismul funcționează.

În timpul conferinței sale de presă, Miller a explicat că Israelul a avut o oportunitate istorică chiar acum, deoarece țările din regiune sunt pregătite să ofere Israelului garanții de securitate.

„Nu există nicio modalitate de a rezolva provocările pe termen lung ale [Israelului] pentru asigurarea securității durabile și nu există nicio modalitate de a rezolva provocările pe termen scurt ale reconstrucției Gazei, „stabilirea guvernanței în Gaza și a securității în Gaza, fără crearea un stat palestinian”, a spus Miller, răspunzând la comentariile lui Netanyahu de mai devreme.

Cu aproximativ o oră mai devreme, Netanyahu a fost rugat să răspundă la un raport NBC News conform căruia Statele Unite se pregătesc pentru „post-Netanyahu”, după ce Netanyahu a respins o propunere care ar fi văzut Arabia Saudită să ajute la reconstruirea Gazei după război și la normalizarea relațiilor cu Israelul, dacă Ierusalimul a fost de acord să creeze o cale pentru un eventual stat palestinian.

Netanyahu a spus că a făcut cunoscut Washingtonului că se opune oricărei creări a unui stat palestinian care nu ar garanta securitatea Israelului, pe măsură ce țara își revine după atacuri devastatoare.

„Sunt clar că, în orice aranjament pentru viitorul previzibil, cu sau fără un acord, Israelul trebuie să aibă control de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiție sine qua non ”, a spus Netanyahu la Tel Aviv.

El a adăugat că absența unui stat palestinian nu a împiedicat în urmă cu câțiva ani încheierea unor acorduri de normalizare cu statele arabe și că încă intenționează să aducă alte țări în stâlp.aceste acorduri.

Netanyahu s-a lăudat că a rezistat presiunii SUA în trecut și a spus că cei care vorbesc despre o „eră post-Netanyahu” se referă la o eră în care va fi înființat un stat palestinian, sugerând din nou că existența sa continuă ca prim-ministru este ceea ce a stat în calea unei soluții cu două stări.

La rândul său, Miller a remarcat că, în întâlnirile sale cu liderii arabi din timpul călătoriei sale în Orientul Mijlociu de săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a reușit să obțină angajamente din partea țărilor din regiune care au indicat „că vor participa la reconstrucție. Gaza, că vor participa la stabilirea guvernării Gaza condusă de palestinieni, dar că ar face acest lucru numai dacă ar exista o cale tangibilă către înființarea unui stat palestinian.

„Pentru prima dată în istoria sa, vedeți țări din regiune care sunt gata să se angajeze și să integreze în continuare Israelul și să ofere garanții reale de securitate Israelului, iar Statele Unite sunt gata să-și joace și rolul, dar toate trebuie să aibă un partener de bunăvoie de cealaltă parte”, a continuat Miller.

„Israelul are o oportunitate istorică de a profita (...). Și sperăm că țara va profita de această oportunitate”, a adăugat el.

Israelul și principalul său susținător, Statele Unite, apar acum în dezacord, Netanyahu și coaliția sa de dreapta respingând crearea unui stat palestinian, în timp ce Washingtonul susține că soluția cu două state este singura modalitate posibilă de a obține o pace durabilă în regiune.

În ciuda acestor dezacorduri, sprijinul SUA pentru aliatul său de lungă durată Israel „rămâne neclintit”, a spus Miller.

„Nu este vorba despre ca Statele Unite să facă presiuni asupra lor să facă ceva. Statele Unite trebuie să prezinte oportunitățile care le sunt disponibile."

Între timp, tot ca răspuns la remarcile lui Netanyahu, un purtător de cuvânt al liderului Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas, a spus că nu ar putea exista „nicio securitate sau stabilitate în regiune” fără un stat palestinian.

„Fără crearea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est ca capitală cu granițele din 1967, nu va exista nici securitate și nici stabilitate în regiune”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rdeineh, citat de agenția de știri AP Wafa. Palestinienii vor un stat format din Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a anexat în 1967.

Ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat, de asemenea, agenției de presă norvegiene NTB că respingerea unei soluții cu două state este „complet contrară acordurilor încheiate între Israel și OLP [Organizația de Eliberare Privată]. Palestina] la Oslo” în 1993.

În baza acestor acorduri, Israelul a recunoscut OLP ca unic reprezentant al poporului palestinian, în timp ce OLP a recunoscut Israelul.

Autoritatea Palestiniană a fost înființată ca un organism interimar pentru a guverna părți din Cisiordania și Fâșia Gaza, dar procesul lansat la Oslo s-a prăbușit în cele din urmă fără un acord de statut final, când palestinienii au lansat cea de-a doua Intifada.

„Declarațiile primului ministru israelian nu sunt în concordanță cu o comunitate internațională aproape unificată”, a spus Barth Eide într-o declarație trimisă la NTB.

Ministrul norvegian al Afacerilor Externe a subliniat că „este necesară o soluție politică reală” pentru a rezolva situația.

„Norvegia consideră că nu există o alternativă credibilă la soluția celor două state, așa cum palestinienii înșiși, Statele Unite, Uniunea Europeană, Națiunile Unite și țările arabe cred că vecinii”, a adăugat Barth Eide.

Alte stiri din Externe

Ultima oră