Șefii serviciilor secrete din lume s-au întâlnit în secret la Singapore

05 Iun 2023
Șefii serviciilor secrete din lume s-au întâlnit în secret la Singapore

 Înalți oficiali de la aproximativ două duzini dintre principalele agenții de informații ale lumii au avut o întâlnire secretă la marginea întâlnirii de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore în acest weekend, au declarat cinci persoane pentru Reuters.

Astfel de întâlniri sunt organizate de guvernul din Singapore și au fost ținute discret într-un loc separat, alături de summitul de securitate, timp de câțiva ani, au spus aceștia. Întâlnirile nu au fost raportate anterior.

SUA au fost reprezentate de directorul National Intelligence Avril Haines, șeful comunității de informații din țara sa, în timp ce China s-a numărat printre celelalte țări prezente, în ciuda tensiunilor dintre cele două superputeri.

Samant Goel, șeful agenției indiene de colectare a informațiilor de peste mări, Aripa de cercetare și analiză, a participat și el, a spus o sursă indiană.

„Întâlnirea este un punct important pe agenda internațională umbră”, a spus o persoană care cunoaște discuțiile. „Având în vedere gama de țări implicate, nu este un festival, ci mai degrabă o modalitate de a promova o înțelegere mai profundă a intențiilor și a rezultatelor finale.

„Există un cod nespus în rândul serviciilor de informații despre care pot vorbi atunci când o diplomație mai formală și deschisă este mai dificilă – este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul din Singapore ajută la promovarea acestui lucru”.

Toate cele cinci surse care au discutat despre întâlniri au refuzat să fie identificate din cauza sensibilității problemei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la Dialogul Shangri-La, „participanții, inclusiv înalți oficiali ai agențiilor de informații profită și de oportunitatea de a se întâlni cu omologii lor”.

„Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale”, a spus purtătorul de cuvânt. „Participanții au găsit astfel de întâlniri desfășurate pe marginea (dialogului) benefice”.

Ambasada SUA din Singapore a declarat că nu are informații despre întâlnire. Guvernele chinez și indian nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă operează ceea ce se numește rețeaua Five Eyes pentru a aduna și a împărtăși o gamă largă de informații, iar oficialii lor de informații se întâlnesc frecvent.

Întâlnirile mai mari ale comunității de informații sunt mai rare și aproape niciodată nu sunt mediatizate.

Deși au fost disponibile puține detalii despre discuțiile specifice din Singapore, războiul Rusiei în Ucraina și criminalitatea transnațională au figurat în discuțiile de vineri, a adăugat persoana care cunoaște discuțiile. Joi seară, șefii serviciilor de informații au organizat o adunare informală.

Niciun reprezentant rus nu a fost prezent, a spus una dintre surse. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Volodymr V. Havrylov, a fost la Dialogul Shangri-La, dar a spus că nu a participat la întâlnirea de informații.

O altă sursă a spus că tonul întâlnirii a fost de colaborare și cooperare, și nu de confruntare.

La dialogul principal de securitate, peste 600 de delegați din 49 de țări au organizat trei zile de sesiuni plenare, precum și întâlniri bilaterale și multilaterale cu ușile închise la hotelul Shangri-La.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a ținut discursul principal, în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin, ministrul chinez al apărării Li Shangfu și omologii din Marea Britanie,

Au mai vorbit Japonia, Canada, Indonezia și Coreea de Sud.

Haines a fost printre delegații oficiali ai SUA la Dialogul Shangri-La. La o discuție despre securitatea cibernetică din cadrul întâlnirii principale, ea a spus, ca răspuns la o întrebare a unui ofițer militar chinez, că cooperarea între țări este esențială.

„Este absolut esențial, chiar și atunci când există neîncredere și chiar și atunci când vă confruntați efectiv cu adversari, să încercați în continuare să lucrați și să cooperați în probleme de interes reciproc și, de asemenea, să încercați să gestionați potențialul de escaladare”, a spus ea.

Oficiali americani au declarat vineri că directorul CIA, William Burns, a vizitat China luna trecută pentru discuții cu omologii chinezi, în timp ce administrația Biden încearcă să stimuleze comunicațiile cu Beijingul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră