Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat miercuri pentru un sprijin militar sporit din partea Alianței forțelor ucrainene pentru a le permite acestora să-și desfășoare contraofensiva împotriva Rusiei, scrie Le Monde.
Aprovizionarea cu arme și reaprovizionarea stocurilor de muniție ale țărilor Alianței vor fi în centrul discuțiilor dintre miniștrii apărării cu omologul lor ucrainean de joi pentru ultima lor întâlnire înainte de summitul Alianței de la Vilnius.
„Cel mai evident lucru de făcut este să vă asigurați că au arme și provizii pentru a continua ofensiva”, a spus Jens Stoltenberg. „Ministrul [Oleksii] Reznikov și comandanții militari ucraineni vor informa cu privire la nevoi urgente" împotriva trupelor ruse, a explicat el, întorcându-se de la Washington.
Subiectul va fi discutat în cadrul unei întâlniri a Grupului de Contact pentru Ucraina, cunoscut sub numele de grupul lui Ramstein, condus de Statele Unite, organizată la sediul NATO de la Bruxelles înaintea întâlnirii miniștrilor apărării ai Alianței.
„Forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă pe scară largă. Tocmai a început și nu știm dacă va constitui un punct de cotitură în război, dar ucrainenii progresează spre eliberarea teritoriilor” , a subliniat secretarul general al NATO. „Nimeni nu poate prezice evoluția pe câmpul de luptă. Când se confruntă cu forțe statice bine pregătite, câmpuri minate și linii de apărare, sunt de așteptat victime, iar luptele sunt aprige”, a adăugat el.
Jens Stoltenberg așteaptă „noi anunțuri” de aprovizionare cu arme și muniții după cele făcute de Statele Unite, Danemarca, Țările de Jos și Germania. „Armamentele furnizate de țările NATO sunt folosite pentru contraofensivă și fac diferența”, a insistat el. Dar „stocurile noastre sunt din ce în ce mai mici. Nu putem continua în acest ritm”, a avertizat el.
Jens Stoltenberg pledează pentru „creșterea” țintelor de capacitate pentru stocurile de muniție și armament și invită țările NATO să semneze contracte comune. O linie de credite de 1 miliard de dolari a fost adoptată anul acesta pentru muniția de 155 mm, a amintit el.
Reprezentanții industriei de apărare, „IMM-uri și grupuri” , au fost invitați să se întâlnească cu miniștrii Alianței după întâlnirea grupului Ramstein.