Seceta loveşte unul dintre marile oraşe turistice ale Europei. Apa va fi raţionalizată

24 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Seceta loveşte unul dintre marile oraşe turistice ale Europei. Apa va fi raţionalizată

Autorităţile au interzis pomparea apei dintr-un lac din apropierea Romei din cauza secetei prelungite, o interdicţie care va determina raţionalizarea apei în capitala Italiei, relatează Reuters.

Liderul local al regiunii Lazio, cu centrul la Roma, a declarat sâmbătă că interdicţia de a pompa apă din Lacul Bracciano va intra în vigoare la 28 iulie. "Trist, e o tragedie", a declarat Nicola Zingaretti la Tgcom24 TV station. "Adevărul e că lacul Bracciano a scăzut prea mult şi riscăm un dezastru ecologic", a mai spus el.

Acea, firma de utilitate publică care gestionează sistemul de apă al Romei, a transmis că ploile reduse din ultimii doi ani au redus dramatic nivelul apei în rezervoarele care alimentează oraşul, iar valul de căldură prelungit din ultima perioadă a înrăutăţit şi mai mult lucrurile. 

Firma Acea a contestat ordinul privind oprirea alimentării din lacul Bracciano, situat la 30 km nord de Roma, susţinând că autorităţile au luat decizia ilegal şi unilateral. "Reducerea drastică a alimentării oraşului cu apă ne va determina să introducem un sistem de rotaţie care va afecta 1,5 milioane de locuitori ai Romei", a declarat un purtător de cuvânt al Acea agenţiei de ştiri Ansa.

Zingaretti a declarat că doar 8% din apa Romei provine din lacul Bracciano, adăugând că Acea are timp să găsească o soluţie. La începutul acestei luni, Acea a început să oprească fântânile cu apă potabilă, într-o încercare de a proteja proviziile de apă. De atunci, temperaturile s-au menţinut crescute, fiind probabil cel mai cald an înregistrat din istoria Italiei. 

"Aş vrea să-l invit aici pe Donald Trump să vadă şi el ce înseamnă să nu respecţi acordurile de mediu", a mai spus Zingaretti, referindu-se la preşedintele american care a retras SUA luna trecută din Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră