Scholz propune declararea stării de urgență în Germania din cauza războiului din Ucraina

14 Feb 2025
Scholz propune declararea stării de urgență în Germania din cauza războiului din Ucraina

Bundestagul ar trebui să recunoască războiul din Ucraina ca stare de urgență în ceea ce privește consecințele sale pentru Germania și Europa. Având în vedere declarațiile recente ale reprezentanților administrației Trump, această problemă nu mai poate fi amânată, potrivit unui comunicat al șefului guvernului pentru presă, scrie RBC Ucraina

Potrivit cancelarului Olaf Scholz, Bundestagul trebuie să adopte de urgență o rezoluție care să clasifice războiul din Ucraina și consecințele sale grave pentru securitatea Germaniei și a Europei drept stare de urgență în temeiul articolului 115, paragraful 2 din Constituție.

„Ca urmare, sprijinul nostru pentru Ucraina, care este mai crucial ca niciodată, nu va mai veni în detrimentul altor sarcini pe care statul nostru trebuie să le îndeplinească pentru cetățenii săi”, a subliniat cancelarul.

Scholz a subliniat că este vorba despre pacea și securitatea țării. El este convins că, având în vedere declarațiile reprezentanților administrației americane din ultimele 24 de ore, răspunsul la această problemă nu mai poate fi amânat.

Apărare și securitate colectivă

Cancelarul Scholz intenționează, de asemenea, să avanseze discuția în cadrul UE cu privire la metodele de investiție în apărarea colectivă și de construire a unei industrii europene de apărare puternice.

El a reamintit că, la un moment dat, a luat decizii serioase pentru a răspunde decisiv la punctul de cotitură marcat de începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Astăzi, ne aflăm într-o situație similară. Astăzi, trebuie să ne confruntăm cu realitatea a ceea ce înseamnă acțiunile și declarațiile administrației americane pentru Ucraina, Europa și lume. Inacționea va însemna o amenințare la adresa securității țării noastre și a continentului nostru. Nu voi permite să se întâmple asta în acest moment critic pentru țara noastră", a promis liderul german.

Planul controversat al SUA de a pune capăt războiului din Ucraina

Președintele american Donald Trump a purtat o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pe 12 februarie.

În urma apelului, Casa Albă a declarat că există o bună oportunitate de a pune capăt războiului.

Ulterior, mai mulți oficiali ai administrației Trump au afirmat că Ucraina nu poate recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia din 2014 . De asemenea, secretarul american al Apărării, Pete Hegset, a recunoscut că aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui să facă parte din negocierile de pace, în timp ce Trump a respins ideea aderării Ucrainei la Alianță, declarând că Rusia nu va permite acest lucru.

Multe instituții de presă occidentale speculează că conversația directă dintre Trump și Putin ar putea indica că SUA ar putea urmări un acord de pace în Ucraina fără a implica Ucraina sau țările europene.

La Berlin, ultimele remarci ale lui Trump și ale echipei sale au fost întâmpinate cu critici. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a descris aceste declarații drept concesii către Rusia înainte de începerea negocierilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră